Επιστροφή αρχαιοτήτων στο Βουθρωτό

Επιστροφή αρχαιοτήτων στο Βουθρωτό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη υποδοχή περίμενε στην Αλβανία την ελληνική αποστολή που έφτασε εκεί την περασμένη Παρασκευή για να παραδώσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βουθρωτού τρεις μαρμάρινες κεφαλές που είχαν κλαπεί κατά τη λεηλασία του το 1991. O διευθυντής της IB΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων δρ. Κωνσταντίνος Ζάχος, με συνοδεία της Ασφάλειας πραγματοποίησε το ταξίδι Πάτρα – Κέρκυρα- Αγ. Σαράντα προκειμένου να παραδώσει στην υπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας κ. Αρτα Ντάντε και στον διευθυντή του Μουσείου Βουθρωτού κ. Ορόρ Τάρε τα αρχαία. «Με τον Ελληνα πρέσβη στην Αλβανία κ. Ηλιόπουλο, πήγαμε πομπή συνοδεία στο αρχαίο Βουθρωτό όπου έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο μουσείο, το οποίο ξαναχτίζεται προκειμένου να γίνει η επανέκθεσή του», λέει στην «K» ο κ. Ζάχος. Τα αρχαία, «μια ανδρική κεφαλή του Αγρίπα και δύο γυναικείες σε φυσικό μέγεθος, που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο, είχαν κατασχεθεί από τις Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές» και φυλάσσονταν υπό καθεστώς μεσεγγύησης σε ελληνικά μουσεία στο διάστημα που απαιτήθηκε για τη δικαστική έκβαση των υποθέσεων. «Κατά τα γεγονότα του 1991 έγιναν τεράστιες καταστροφές στο μουσείο, κάτι ανάλογο με αυτό που είδαμε στη Βαγδάτη. Τα αρχαία διασκορπίστηκαν και μάλιστα μια κεφαλή σαν αυτές που εντοπίστηκαν στη χώρα μας βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Είναι μια κεφαλή της Λυδίας, που εντόπισε ένας καθηγητής και επιστράφηκε πρόσφατα». Για τα αρχαία που κατασχέθηκαν στη χώρα μας το αλβανικό κράτος είχε ενημερωθεί και μάλιστα είχε ζητήσει τότε να τα κρατήσουμε μέχρι να επέλθη ένα καθεστώς ηρεμίας στην περιοχή τους. Ετσι κι αλλιώς θα έπρεπε να γίνουν οι δίκες, ώστε να προχωρήσουμε στην επιστροφή των αντικειμένων. «H κεφαλή του Αγρίπα εντοπίστηκε στα Γιάννενα (οι δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν), ενώ οι δύο γυναικείες κεφαλές κατασχέθηκαν στην Αθήνα και φυλάσσονταν έως τώρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Υπάρχουν δύο ακόμη αρχαιότητες, που φυλάσσονται στο Μουσείο του Πειραιά και θα παραδοθούν στο Αλβανικό κράτος». Τα ευρήματα αυτά, όμως μας πληροφορεί ο έφορος κ. Ζάχος, είχαν εντοπιστεί πριν από 70 χρόνια στο θέατρο του Βουθρωτού σε ανασκαφές Ιταλών επιστημόνων.

Η ελληνική αποστολή το Σάββατο παρακολούθησε μια συναυλία που έγινε στο θέατρο Βουθρωτού, όπου τραγούδησε η I. Μούλα με γκεστ σταρ τον M. Φραγκούλη και επίσημους καλεσμένους τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Φ. Νάνο, την υπ. Πολιτισμού κ. Ντάντε, τον Ελληνα πρέσβη και τον κ. Ζάχο, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι οι αρχαιότητες πρέπει να επιστρέφονται εκεί όπου ανήκουν, υπενθυμίζοντας πόσο καλά γνωρίζει η χώρα μας παρόμοιες περιπτώσεις λεηλασίας και αρχαιοκαπηλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή