Αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας με ολοκαίνουργιο βραβείο

Αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας με ολοκαίνουργιο βραβείο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγαλύτερη κατά δύο ημέρες διάρκεια και με ένα ολοκαίνουργιο βραβείο, θα πραγματοποιηθεί η ένατη διοργάνωση του φεστιβάλ «Νύχτες πρεμιέρας», που διοργανώνει το περιοδικό «Σινεμά». H διάρκεια του φετινού φεστιβάλ αυξάνεται σε δέκα από οκτώ ημέρες, κατά τις οποίες τέσσερις αίθουσες της Αθήνας (Αττικόν, Απόλλων, Δαναός 1 και 2) θα προβάλλουν από τις 12 έως τις 21 Σεπτεμβρίου ταινίες της πρόσφατης παραγωγής σε πρώτη παρουσίαση, καθώς και μια σειρά από αφιερώματα.

«Χρυσή Αθηνά»

Το βραβείο που θεσμοθετείται από φέτος, εκτός από το βραβείο κοινού, που απονέμεται από την αρχή του φεστιβάλ, είναι η Χρυσή Αθηνά. H διάκριση θα απονέμεται από μια 15μελή κριτική επιτροπή, την οποία θα αποτελούν νέοι κινηματογραφόφιλοι ηλικίας 18-25 ετών. Το βραβείο, που σχεδίασε ο γλύπτης και αρχιτέκτονας Γιώργος Σεπετζόγλου, θα συνοδεύεται από 5.000 ευρώ. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της διοργάνωσης, έτσι πρόκειται να οργανωθεί μια σειρά μαθημάτων για τα νεαρά μέλη της επιτροπής, προκειμένου να εισαχθούν στην τέχνη του κινηματογράφου και να αποκτήσουν κριτική ματιά. Τα μαθήματα θα παραδοθούν από ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων κινηματογράφου, ενώ η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα διατηρηθούν οι βασικοί του άξονες (αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά, πανόραμα της πρόσφατης παραγωγής, μουσική και φιλμ, σινεμά στα όρια, Ελληνες της Διασποράς, ντοκιμαντέρ). Το βασικό αφιέρωμα στις ένατες «Νύχτες πρεμιέρας» θα αφορά το έργο του Ζαν Κοκτό, με μια συνολική παρουσίαση των ταινιών του. Πιο ιδιαίτερο είναι το αφιέρωμα στους παραγωγούς αδελφούς Σάου, οι οποίοι έστησαν το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο και την πλούσια κινηματογραφία του Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότερες ταινίες τους θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν ένα αφιέρωμα στον Σκωτσέζο Ντέιβιντ Μακ Κένζι, με την πρεμιέρα των προηγούμενων ταινιών του, αλλά και της τελευταίας του δουλειάς, του «Young Adam» με τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και την Τίλντα Σουίντον, το ντοκιμαντέρ «Charlie: The Life and Times of Charlie Chaplin» του Ρίτσαρντ Σίκελ και η γερμανική πολιτική σάτιρα «Goodbye Lenin!» του Βόλφγκανγκ Μπέκερ, βραβευμένη με εννέα βραβεία Λόλα (τα λεγόμενα γερμανικά Οσκαρ), που αποτέλεσε και μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του τελευταίου Φεστιβάλ Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή