Ετοιμη η βιογραφία του Δημήτρη Χατζή

Ετοιμη η βιογραφία του Δημήτρη Χατζή

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βιογραφία του Δημήτρη Χατζή είναι έτοιμη. Το φθινόπωρο θα παραδοθεί στις εκδόσεις «Σαββάλας», και θα κυκλοφορήσει στη σειρά που διευθύνει ο Τάκης Μενδράκος. Συγγραφέας της ο Νίκος Γουλανδρής, ένας άνθρωπος που κυνηγάει, βρίσκει και συγκεντρώνει οτιδήποτε αφορά τον Ελληνα συγγραφέα. «Είμαι διατεθειμένος να συγκεντρώσω το σύνολο του υλικού, που μπορώ να βρω». Το τελευταίο διάστημα εκδίδει με δικά του μέσα δημόσιες ομιλίες του Δημήτρη Χατζή, που έκανε τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, μέχρι το θάνατό του, σε πολιτιστικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα. Σ’ αυτές τις ομιλίες βρίσκεται η άποψη του Χατζή για τη λογοτεχνία, την τέχνη, το πρόσωπο του συγγραφέα.

«Τέτοιες ομιλίες υπάρχουν διάσπαρτες πολλές, δεν ξέρω πόσες. Φαίνεται να υπάρχει ένα γενικό μοτίβο, αλλά παντού αναπτύσσεται ο προβληματισμός του για τον νέο ελληνισμό». O Νίκος Γουλανδρής απομαγνητοφωνεί το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και φτιάχνει μικρές αυτοτελείς εκδόσεις, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, δίνοντας έτσι στον παραλήπτη και τη φωνή του Δημήτρη Χατζή. Αυτό το υλικό θα αποτελέσει μια προσεχή αυτοτελή έκδοση; «Οχι από μένα, αφού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το «Μικρό νεοελληνικό όργανο» ήταν ένα πρώτο βήμα. Θα έπρεπε κάποια άλλα κείμενα να έχουν αποτελέσει το «Μικρό νεοελληνικό όργανο 2», για παράδειγμα. Αν αυτή η μελλοντική πιθανή έκδοση θα είναι μόνο έντυπη, ή μόνο ηλεκτρονική, ή και τα δύο μαζί δεν το ξέρω. Το υλικό υπάρχει και θα ήθελα να εκδοθεί».

Πόσοι είναι αποδέκτες αυτών των μικρών εκδόσεων; O Νίκος Γουλανδρής δίνει προτεραιότητα σε έναν αριθμό δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών. «Δεν μπορώ να καλύψω όλες τις βιβλιοθήκες. Προσπαθώ να υπάρχει το υλικό σε κάποιες μεγάλες βιβλιοθήκες».

Η κυκλοφορία του «Μικρού νεοελληνικού όργανου» έχει απαγορευτεί με ασφαλιστικά μέτρα. Δεν είναι η μόνη περιπέτεια που αντιμετώπισαν τα βιβλία του Δημήτρη Χατζή. Για μεγάλο διάστημα ήταν εξαντλημένα. Πριν από λίγα χρόνια τα σημαντικότερα από τα βιβλία του επανακυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό». Ομως φαίνεται ότι πάλι κάποια είναι εκτός κυκλοφορίας. O καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Κων. Δημάδης, αναζήτησε μερικά αντίτυπα του «Διπλού Βιβλίου» για το μάθημά του στο Βερολίνο και για τα διεθνή σεμινάρια που κάνει κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το «Διπλό Βιβλίο» είναι εξαντλημένο εδώ και οκτώ μήνες. «Δεν μπορώ να δεχθώ, ως δάσκαλος, ότι ένα κλασικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τίνος είναι η ευθύνη. Με νοιάζει ότι δεν υπάρχει», λέει στην, «K» ο K. Δημάδης, με πίκρα και αγανάκτηση.

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του πορτρέτου του Δ. Χατζή, οι νεότεροι αναγνώστες θα έχουν πρόβλημα να διαβάσουν το έργο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή