Εικαστικη Ατζεντα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τσαρούχης στο Ναύπλιο. Από τις πιο αξιόλογες εκθέσεις που διοργανώνονται αυτήν την περίοδο στην περιφέρεια είναι ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Τσαρούχη που παρουσιάζεται στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα. Πρόκειται για μια έκθεση που αφορά τα «Πολλαπλά» που δημιούργησε ο ζωγράφος από το 1936 έως και το 1989 και προέρχονται από τη συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα. Ουσιαστικά παρουσιάζεται το πρώτο μέρος αυτής της συλλογής με 181 έργα, ενώ τα υπόλοιπα έργα θα παρουσιαστούν του χρόνου. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.

Προσδεθείτε στην τέχνη. Το «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα απέκτησε προσφάτως ένα μικρό μουσείο με μια μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα όμως παρουσιάζονται μέσα στον χώρο του αεροδρομίου και περιοδικές εκθέσεις. Από αύριο Πέμπτη μέχρι και τις 31 Αυγούστου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα φωτογραφικό οδοιπορικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τίτλο «O κόσμος των παιδιών. Μια ματιά στην πραγματικότητα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει». H έκθεση έχει ήδη περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων παιδιών σε Παλαιστίνη, Ρουάντα, Αιθιοπία, Λιβερία κ.ά. H έκθεση βρίσκεται στην περιοχή των αναχωρήσεων εκτός Σένγκεν.

Ιαπωνία στη Μήλο. «Ελλάδα – Ιαπωνία: Εικαστική Συνέρευση δύο Πολιτισμών» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην αίθουσα Κοινωνικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μήλου. H πρωτοβουλία ανήκει στο Ελληνο-ιαπωνικό Επιμελητήριο και έρχεται ως επιστέγμασμα της αδελφοποίησης των νήσων Μήλου και  Shodoshima. Παρουσιάζονται έργα από ζωγράφους που κατοικούν στα δύο νησιά και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου.

Με την αύρα της Σαντορίνης. Την τελευταία δουλειά της Αμαλίας Αλειφέρη θα βρείτε μέχρι και το Σάββατο 12 Ιουλίου στο εστιατόριο «Σφινξ» στα Φηρά της Σαντορίνης. Περιλαμβάνονται 40 περίπου έργα που είναι δουλεμένα με την τεχνική του μπατίκ.

Στη μητρική γλώσσα των σκίτσων. Τον Βασίλη Αλεξάκη τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία του. Στην έκθεσή του όμως που παριουσιάζεται στο Φαλατάδο της Τήνου, εκθέτει πενήντα χιουμοριστικά σκίτσα που έχει κάνει ο ίδιος, αποκαλύπτοντας μια διαφορετική πλευρά από εκείνη του συγγραφέα. Τα εγκαίνια είναι το Σάββατο και η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 3 Αυγούστου.

«Τοπίο + Χώρος». Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται από το Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι στη Σίφνο μέχρι και τις 29 Ιουλίου. Βασίζεται σε μελέτες και σχέδια που έκαναν οι σπουδαστές του, που ήρθαν στο νησί πέρυσι για πρώτη φορά με σκοπό να δουν τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες της Σίφνου. Κατέγραψαν τον χώρο, την κλίμακα και το μέτρο του πανέμορφου τοπίου. Είδαν από κοντά τον τρόπο με τον οποίον έχουν δομηθεί οι οικισμοί της Σίφνου, τις μνήμες, την κατοίκιση τη διαμονή και τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Μιγάδης στη Σύρο. Στο πλαίσιο των Ερμουπολείων παρουσιάζεται αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μιγάδη μέχρι και τις 28 Ιουλίου με έργα από το 1970 μέχρι σήμερα. Είναι ένας από τους βετεράνους παραστατικούς ζωγράφους που επιμένει στις μνήμες και τη νοσταλγία ενός κόσμου που χάνεται σταδιακά. «Ενα μέρος των έργων προέρχονται από την εποχή που με ενδιέφεραν επίμονα οι μορφές των απόντων από τις «οικογενειακές» φωτογραφίες. Την έκθεση οργανώνει ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης.

Τέχνη για το καλοκαίρι. Απολαύστε τα θαυμάσια καραβάκια του Κυριτσόπουλου και θαλασσινά θέματα των Κόττη, Ψυχοπαίδη, Αδαμάκη, Φιλοπούλου, Στεφάνου, Χαδούλη, Αϊδίνη, Λάμπερτ κ.ά. στη θερινή έκθεση «Εν πλω» με τους συνεργάτες της Ζουμπουλάκη στην Πλατεία Κολωνακίου μέχρι τις 31 Ιουλίου. Αργότερα η έκθεση θα ταξιδέψει στην Υδρα.

Το παζλ της παγκοσμιοποίησης

Ολοκληρώνεται φέτος η τριλογία του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου που κάνει αφιέρωμα στην «Παγκοσμιοποίηση» μετά τη «θρησκεία» και την «οικογένεια». Στην έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο στο νησί των Σποράδων, σημαντικοί φωτογράφοι όπως ο Μάρτιν Παρ και ο Σεμπαστιάο Σαλγάδο «εικονογραφούν» με τις λήψεις τους ένα θέμα ενδιαφέρον, δύσκολο, χαοτικό. O καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΣ επέλεξε 15 φωτογράφους από την Ευρώπη και την Αμερική με στόχο να εκμεταλλευτεί την προσωπική τους ματιά και να συνθέσει το παζλ της παγκοσμιοποίησης: χειρωνακτική εργασία, αστική ζωή, μετανάστες, ρομποτική, τεχνολογία. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Ανδρονίκη Χριστοδούλου που φωτογράφισε ανθρώπους στο μετρό του Λονδίνου, του Τόκιο και της Αθήνας. H έκθεση έχει τρεις διαφορετικές ενότητες: όρια, κοινοί τόποι και στάσεις. Θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή