Βυζαντινά αντικείμενα από την Αθήνα στη N. Υόρκη

Βυζαντινά αντικείμενα από την Αθήνα στη N. Υόρκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα πέντε έργα από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν στην Αμερική για τις ανάγκες της έκθεσης «Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη» που θα εγκαινιαστεί την άνοιξη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Τα αντικείμενα προέρχονται όλα από μουσεία, μοναστήρια και εκκλησίες της χώρας, ενώ τα οκτώ από το Μουσείο Μπενάκη. H έκθεση που συνολικά θα περιλαμβάνει 353 έργα τέχνης από μεγάλα μουσεία όλου του κόσμου, παρουσιάζει το Βυζάντιο από το 1261 έως το 1557, προβάλλοντας έργα κυρίως της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των εκκλησιών από ανατολικές χώρες ενώ θα δείχνει και τη σχέση με το Ισλάμ.

Τμήμα της έκθεσης, το οποίο αφορά τη σχέση του Βυζαντίου με τη Δύση, θα έρθει αργότερα και στη Θεσσαλονίκη.

Μαραθώνια Διαδρομή

Εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας θα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του στην Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» για τηλεοπτικές λήψεις από τον αρχαιολογικό χώρο. Μια κάμερα με ιστό θα στηθεί γι’ αυτό το σκοπό, ενώ ανάλογες λήψεις θα γίνουν από τη Σαντορίνη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τον Πειραιά.

Εν τω μεταξύ το ΚΑΣ αποφάσισε και για τα αρχαία που βρέθηκαν στη θέση Μπόριζα στο πλαίσιο του Ολυμπιακού έργου «Κατασκευή και λειτουργία της Μαραθώνιας διαδρομής». Εκεί οι έρευνες έφεραν στο φως τμήμα από το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο που ανασκάπτεται στο Τσέπι. Αποφασίστηκε να αφαιρέσουν μια λωρίδα 39μ. Χ7μ. η οποία δεν έχει καθόλου καλή διατήρηση, προκειμένου να μην διαταραχτεί η συνέχεια της Μαραθώνιας διαδρομής.

Στην N. Μάκρη, στη θέση Μπρεξίζα, όπου τα σχέδια θέλουν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων την ανάδειξη της περιοχής και τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου, εκεί όπου είχε βρεθεί ρωμαϊκό βαλανείο που ανήκε στην έπαυλη του Ηρώδη Αττικού και το Ισίον (Ιερό Αιγυπτιακών Θεών), ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα. Μόνο σε εκείνο βέβαια το σημείο, γιατί η περιοχή απαιτεί ανασκαφικές έρευνες δεκαετιών. Στο πλαίσιο των διαδρομών που σχεδιάζονται προβλέπεται να γίνει κι ένας περίπατος στα μνημεία της περιοχής καθώς και μια εξέδρα θέασης για το βαλανείο.

Σε κατάχωση

Συζήτηση όμως έγινε και για τα αρχαία που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν στην οδό Σπύρου Λούη, στο Μαρούσι. Μια ρωμαϊκή δεξαμενή 30 Χ10,5μ. που αποφάσισαν να τη διατηρήσουν σε κατάχωση τελικά, ενώ το ακέφαλο άγαλμα που βρέθηκε, όπως είχε γράψει και η «K», βρίσκεται ήδη στο Μουσείο Πειραιά όπου συντηρείται και φυλάσσεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή