Διεθνής συνεργασία στο Λονδίνο, για το Μουσείο Βαγδάτης

Διεθνής συνεργασία στο Λονδίνο, για το Μουσείο Βαγδάτης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνής συνεργασία για την κατάσταση των αρχαιοτήτων στο Ιράκ προωθείται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται συνάντηση στο Βρετανικό Μουσείο. H Nawalla Al Mutawalli, διευθύντρια του Μουσείου της Βαγδάτης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «τουλάχιστον ένα στα δέκα εκθέματα του Μουσείου αγνοείται» (δηλαδή περίπου 13.000 αντικείμενα). Παρά την προσπάθεια πρακτικής αντιμετώπισης της κατάστασης έγινε σαφές ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Ιράκ, οι οποίες προς τα παρόν δεν μπορούν να σταθμιστούν. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Στόουν, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Stony Brook University της Νέας Υόρκης, από τις ηγετικές παρουσίες του συνεδρίου, «οι αρχαιότητες είναι αντικείμενο συναλλαγής στις αγορές -στα σουκ- του Ιράκ αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις φοβούνται να παρέμβουν».

Αιρετική, αλλά ενδεικτική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ήταν μία δήλωση και πάλι της Ελίζαμπεθ Στόουν που ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε την εξόντωση όσων συλλαμβάνονται να λεηλατούν. «Θα ήθελα να δω ελικόπτερα να υπερίπτανται των αρχαιολογικών ανασκαφών και να πυροβολούν όσους παρανόμως κινούνται εκεί». Ηθελε, προφανώς, να υπογραμμίσει ότι οι απώλειες δεν αφορούν μονάχα τα μουσεία, τις καταγεγραμμένες δηλαδή αρχαιότητες στα αστικά κέντρα, αλλά και τους υπαίθριους ανασκαφικούς χώρους. «H σύληση των αρχαιολογικών χώρων ήταν εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό πριν από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου», δήλωσε, «αλλά έχει αυξηθεί δραματικά σε συχνότητα με τη λήξη του τελευταίου πολέμου και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο παρέμβασης». H Ελίζαμπεθ Στόουν είχε διευθύνει ανασκαφές στο Ιράκ τη δεκαετία του 1980.

O Ντόνι Τζορτζ, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της έρευνας για λογαριασμό του Μουσείου της Βαγδάτης, είπε ότι συμμορίες 300 μελών λεηλατούν συστηματικά τους αρχαιολογικούς χώρους. Αν σκεφτεί κανείς ότι το Ιράκ έχει πάνω από 10.000 καταγεγραμμένους χώρους, ορισμένοι από τους οποίους είναι αχανείς, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο. «Οι συμμορίες αυτές είναι οπλισμένες και αν χρειαστεί επιτίθενται», δήλωσε.

Το φθινόπωρο θα αναλάβει καθήκοντα στο Μουσείο της Βαγδάτης η διεθνής ομάδα συντηρητών με αντικείμενο τη συγκόλληση των σπασμένων εκθεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή