H Ορχήστρα Ντούισμπουργκ στο Ηρώδειο

H Ορχήστρα Ντούισμπουργκ στο Ηρώδειο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καταξιωμένη γερμανική ορχήστρα που έχει μια ειδική σχέση με την Ελλάδα, εμφανίζεται την Κυριακή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. H φιλαρμονική του Ντούισμπουργκ, διά στόματος του καλλιτεχνικού της διευθυντή Ρολφ Αρνολντ, αφιερώνει τη βραδιά στον Μιλτιάδη Καρύδη, με τον οποίον συνεργάστηκε από το 1976 έως και το 1981. «Αισθανόμαστε ότι η Αθήνα, στην οποία θα εμφανιστούμε είναι δική μας πόλη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο Καρύδης υπήρξε πρώτος αρχιμουσικός στη συμφωνική μας -ένας παιδαγωγός με ζεστή καρδιά- αλλά και το ότι αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία συνεργαζόμαστε με πέντε Ελληνες ερμηνευτές. Είναι σαν να έχει δημιουργηθεί μια μικρή ελληνική αποικία στο Ντούισμπουργκ», είπε με ενθουσιασμό στους εκπροσώπους του τύπου, ο Αρνολντ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής υπογράμμισε ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες υπήρχαν σχέδια να επισκεφθεί η ορχήστρα -η οποία μόλις έκλεισε 125 χρόνια λειτουργίας- τη χώρα μας. Τελικά η εμφάνισή της πραγματοποιείται φέτος, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν μας είχε επισκεφθεί η χορωδία του Ντούισμπουργκ. H φιλαρμονική αφιερώνει τις περισσότερες εμφανίσεις της στην όπερα και φημίζεται σε διεθνές επίπεδο για την «ευελιξία» της.

Παγκόσμια πρώτη Δραγατάκη

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, αναφέρθηκε όχι μόνο στην αξία του μουσικού συνόλου αλλά και σε έναν πρόσθετο λόγο που κάνει τη βραδιά τής Κυριακής ιδιαίτερα σημαντική και συναισθηματικά φορτισμένη: «H ορχήστρα του Ντούισμπουργκ θα ερμηνεύσει σε παγκόσμια πρώτη το «Κοντσέρτο για δύο κιθάρες», έργο του Δημήτρη Δραγατάκη, το οποίο ολοκλήρωσε μόλις πριν από το θάνατό του. Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος διότι είχα την τιμή να γνωρίσω και να συνεργαστώ με τον συνθέτη. Τον χαρακτήριζε η βαθιά ελληνικότητα του ήχου με τις βαθιές παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδα του, της Ηπείρου», τόνισε ο Περικλής Κούκος.

Αυτού του τύπου τα ελληνικά ηχοχρώματα χαρακτηρίζουν και το κοντσέρτο που θα ακούσουμε για πρώτη φορά την Κυριακή. Την ερμηνεία του επωμίζεται ένα από τα κορυφαία ντουέτα κιθάρας στον κόσμο, οι σολίστ Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος, στους οποίους έχει αφιερώσει το συγκεκριμένο έργο ο Δραγατάκης. Ζευγάρι στην τέχνη και τη ζωή, αφοσιώθηκαν σε ολόκληρη την καλλιτεχνική τους πορεία στην κιθάρα και εμπλούτισαν το φτωχό ρεπερτόριο με πολλές μεταγραφές τους. Θυμήθηκαν τη γνωριμία τους, την φιλία και τη συνεργασία με τον διαπρεπή Ελληνα συνθέτη που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ’60. Πρόσφατα, με πρωτοβουλία της οικογένειας, δημιουργήθηκε ο «Σύλλογος Φίλων Δραγατάκη». Το κοντσέρτο θα ηχογραφηθεί επαγγελματικά για να κυκλοφορήσει αργότερα σε cd.

H ορχήστρα του Ντούισμπουργκ υπό την διεύθυνση του Βρετανού Τζόναθαν Ντάρλιγκτον, θα ερμηνεύσει επίσης τα έργα του Εκτορα Μπερλιόζ «Benvenuto Cellini» και του Μπέλα Μπάρτοκ «Κοντσέρτο για ορχήστρα». Χορηγός επικοινωνίας είναι η «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή