Σπήλαιο 6.000 χρόνων και μινωικά ευρήματα στα Κύθηρα

Σπήλαιο 6.000 χρόνων και μινωικά ευρήματα στα Κύθηρα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόφτι Κυθήρων. H αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή έχει να επιδείξει την ανακάλυψη ενός σπηλαίου με μνημειακή κλιμακωτή είσοδο, λαξευμένη στον βράχο που κατοικείται τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ.? μινωικές οικίες με σημαντικά μινωικά αγγεία, που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ.? μινωικό θαλαμοειδή τάφο που χρονολογείται στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.? μικρούς θαλαμοειδείς τάφους της ύστερης Μυκηναϊκής Περιόδου (14ος αι. π.Χ.) ? ιερό του γαιηόχου Ποσειδώνα, από τα σημαντικότερα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Στο ιερό, όπου εναπόθεταν τα αφιερώματά τους, βρέθηκαν σιδερένια δαχτυλίδια, σφραγιδόλιθοι και μεγάλος θησαυρός 216 νομισμάτων, που προέρχονται από 54 διαφορετικές πόλεις τού τότε γνωστού κόσμου – από τη Μαύρη Θάλασσα ώς τις ακτές της Ιβηρικής.

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται, τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή των Κυθήρων και των Αντικυθήρων από την Ερευνητική Ομάδα Κυθήρων της B΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ. Οι έρευνες περιλαμβάνουν αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορα μέρη του νησιού – με σημαντικότερες αυτές του Σπηλαίου Χουστή στο Διακόφτι και στην περιοχή της Παλαιόπολης και επιτόπιες έρευνες εντοπισμού και καταγραφής των αρχαιοτήτων σε όλο το νησί, με στόχο τη συμπλήρωση του αρχαιολογικού και ιστορικού χάρτη των Κυθήρων.

Εκτός όμως από τα καθαρά επιστημονικά, ιστορικά κίνητρα της αρχαιολογικής έρευνας, πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η προβολή των μνημείων του νησιού με απώτερη προσδοκία την ανάπτυξη του τόπου. Γι’ αυτό οι ανασκαφικοί χώροι λειτουργούν ταυτοχρόνως και ως μουσειακοί εκθεσιακοί χώροι, ξεναγώντας τους επισκέπτες στους χώρους όπου γίνονται οι ανασκαφές. Αντίληψη των αρχαιολόγων είναι οι ανασκαπτόμενοι αρχαιολογικοί χώροι να γίνουν επισκέψιμα αρχαιολογικά πάρκα, με το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό, όλη τη διάρκεια του έτους.

Σήμερα, στις 7 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Διακόφτι, και συγκεκριμένα στο σπήλαιο Χουστή, η ανασκαφική περίοδος του 2003. Την έναρξη θα κηρύξει ο δήμαρχος Κυθήρων Αρτ. Καλλίγερος και ο αρχαιολόγος του Μουσείου Κυθήρων της B΄ ΕΠΚΑ Αρης Τσαραβόπουλος θα πραγματοποιήσει αρχαιολογική ξενάγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή