Ελληνο-κυπριακή συνεργασία στην Πάφο

Ελληνο-κυπριακή συνεργασία στην Πάφο

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Πάφο της Κύπρου, και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα η αρχαιολογική αποστολή του υπουργείου Πολιτισμού, υπό τη διεύθυνση του εφόρου Αρχαιοτήτων X. Μπακιρτζή. H αποστολή του υπουργείου διενήργησε ανασκαφές στο ακρωτήριο Δρέπανον. Εναν αρχαίο δρόμο ερεύνησε στην περιοχή η αποστολή του ΥΠΠΟ, που διέρχεται μπροστά από τα προσκτίσματα μιας τρίκλιτης Βασιλικής.

Το συγκρότημα της τρίκλιτης Βασιλικής Γ΄ διαμορφώθηκε στα ιουστινιάνεια χρόνια στο ανατολικό άκρο του οικισμού που λειτουργούσε στο ακρωτήριο Δρέπανον ως σταθμός των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά από την Αλεξάνδρεια στην Κωνσταντινούπολη. H Βασιλική Γ΄ και τα προσκτίσματά της ήταν το πρώτο κτιριακό συγκρότημα που συναντούσε ο ερχόμενος στον οικισμό από την Πάφο.

Η αποστολή του ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου, συντήρησε όλους τους αρχαίους τοίχους και περιέφραξε απομονωμένο χώρο στον παλαιοχριστιανικό οικισμό. Επίσης ανέλαβε τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου ώστε η επίσκεψη να γίνεται απρόσκοπτα και ευχάριστα και φύτεψε στην είσοδο του χώρου είδη από τη τοπική βλάστηση, σε συνάφεια με το φυσικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή