Stomp: «Εμπνεόμαστε από την καθημερινότητα»

Stomp: «Εμπνεόμαστε από την καθημερινότητα»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της Γεωργια w Ζαβιτσανου

Στο λεξικό η λέξη Stomp μεταφράζεται σαν χορός με άγαρμπες κινήσεις. Και πραγματικά, όταν η ομάδα των Stomp ανεβαίνει στη σκηνή δημιουργεί μια απίθανη χορευτική αταξία. Ενα μουσικοχορευτικό πανδαιμόνιο φτιαγμένο προσεκτικά με πρωτοποριακές χορογραφίες, περίεργα καθημερινά κοστούμια, ακόμα πιο περίεργα μουσικά όργανα και πολύ χιούμορ. Από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή 18 του μηνός, θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά στο Θέατρο Πέτρας. Λίγο πριν από την πρώτη τους εμφάνιση, ο Λουκ Κρέσγουελ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, μας ξεναγεί στον παράξενο κόσμο των Stomp.

– Πότε δημιουργήθηκε το γκρουπ;

– Το πρώτο σόου ήταν το 1991 στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Αλλά η ιδέα υπήρχε πολλά χρόνια πριν. Είχαμε αρχίσει να κρεμιόμασταν από τα κτίρια, να παίζουμε θέατρο στο δρόμο ανάμεσα στα αυτοκίνητα και άλλα τέτοια.

– Ενα είδος πειραματικού θεάτρου.

– Ναι και όπως όλα τα πειραματικά κάποιες φορές ήταν καλό και κάποιες άλλες πολύ κακό. Αργότερα όταν αποφασίσαμε να κάνουμε μια οργανωμένη παράσταση δουλέψαμε πολύ αυτές τις παλιές ιδέες. Ηταν σαν να κοιτάς πίσω στα πράγματα που έχεις κάνει για να φτιάξεις κάτι καινούργιο

– Τι κάνει τους Stomp να ξεχωρίζουν;

– H μοναδικότητά μας βρίσκεται στον τρόπο που έξι διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του ήχου. H ιδέα είναι να δείξουμε πως κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί τον ρυθμό με ένα διαφορετικό τρόπο.

– Πώς διαλέγετε τα θέματά σας;

– Συνήθως ξεκινάμε από ένα ενδιαφέρον μουσικό κομμάτι. Αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να βρίσκεις κάτι που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν με διαφορετικούς τρόπους. Οπως μια σκούπα. Ολοι έχουμε μια ιδέα από την συνηθισμένη χρήση μιας σκούπας, αλλά όταν κάνεις τις σκούπες να παράγουν μουσική, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό κι αυτό μας αρέσει.

– Και τα κοστούμια είναι εμπνευσμένα από την γκαρνταρόμπα της καθημερινότητας.

– Ναι, αν και δεν έγινε συνειδητά. Προσπαθούσαμε απλώς να βρούμε παλιά, ευκολοφόρετα ρούχα, που δεν θα λερώνονται εύκολα και θα είναι άνετα.

– Γιατί όμως ψάχνετε την έμπνευση μέσα από καθημερινά αντικείμενα;

– Τη δεκαετία του 80, όταν είχαμε δει τους Kodo, είχα σκεφτεί ότι ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει ποτέ. Από αυτούς εμπνεύστηκα να χρησιμοποιήσω τον ρυθμό σαν γλώσσα. Αλλά στην Αγγλία δεν έχουμε ανάλογη παράδοση με τα ντραμς. Ετσι θελήσαμε να βρούμε κάτι που ήταν πιο κοντά σε εμάς οπότε, στραφήκαμε στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης γιατί όλοι τα ξέραμε. Είχαμε μεγαλώσει με αυτά και ήταν κατά κάποιο τρόπο μέρος της κουλτούρας μας.

– Πόσα γκρουπ αποτελούν τους Stomp;

– Υπάρχουν πέντε γκρουπ. Εχουμε ένα σόου στην νέα Υόρκη που συνεχίζεται για δέκα χρόνια, ένα άλλο στην Βοστώνη, ένα στο Λονδίνο και δύο ακόμα που περιοδεύουν στην Αμερική και την Ευρώπη. Στην παράσταση που θα γίνει στην Αθήνα όμως θα έρθει ένα έκτο γκρουπ που φτιάχτηκε ειδικά για την Ελλάδα και σε αυτό θα συμμετέχουν κάποια από τα ιδρυτικά μέλη των Stomp.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή