Σας αρέσει ο Μολιέρος;

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επειδή ο σκοπός της κωμωδίας είναι να βελτιώνει τους ανθρώπους διασκεδάζοντάς τους, θεώρησα ότι δεν έχω να κάνω τίποτα καλύτερο από το να επιτίθεμαι διαμέσου αστείων σκηνών στις διαστροφές της εποχής μας», είχε γράψει κάποτε ο Μολιέρος. Ούτε μια ούτε δύο ούτε τρεις… Τέσσερις είναι οι παραστάσεις κωμωδιών του κορυφαίου Γάλλου συγγραφέα (και μάλιστα όλες από Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας!), που ανεβαίνουν φέτος το καλοκαίρι. Κλασικός, επίκαιρος, διαχρονικός. Σας αρέσει ο Μολιέρος; Μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε τέσσερα από τα πιο αντιπροσωπευτικά του έργα, μας δίνει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας με τον «Ζορζ Νταντέν», σε σκηνοθεσία της Ερσης Βασιλικιώτη, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με τον «Φιλάργυρο» (σκην: K. Δαμάτη), το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών με τον «Ταρτούφο» (σκην: Γ. Ιορδανίδη) και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» (σκην: B. Νικολαΐδη).

Κύκνειο Ασμα

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» γράφτηκε το 1673 και αποτελεί το κύκνειο άσμα του Μολιέρου. O συγγραφέας, ο οποίος έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, πέθανε δύο μόλις ώρες μετά την παράσταση…», είπε στην «K», ο σκηνοθέτης, Βασίλης Νικολαΐδης. «O κατά φαντασίαν ασθενής» διαπνέεται απόλυτα από την κομέντια ντελ άρτε και οι ήρωές του αποτελούν εξελίξεις των βασικών πρωταγωνιστών της. Θα περιέγραφα την παράσταση ως μια «μελέτη» ενός ανθρώπου που παίζει κωμωδία, ενώ συγχρόνως υποφέρει». Πρωταγωνιστής της παράστασης είναι ο Γιώργος Παρτσαλάκης. Ηρώδειο (29/7).

«O «Φιλάργυρος» του Μολιέρου γράφτηκε το 1668, εκατό χρόνια περίπου πριν από την Γαλλική Επανάσταση και είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του συγγραφέα», μας εξήγησε ο Κοραής Δαμάτης, σκηνοθέτης της παράστασης που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε συνεργασία με τον θεατρικό οργανισμό «Θεατρικό Σανίδι». «Αφαιρώντας το καμουφλάζ της εποχής, η παράσταση είναι επιθετική, γρήγορη, αρπακτική. O «Φιλάργυρος» δεν είναι ακριβώς ο τσιγγούνης. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος φτάνει στα όρια της τρέλας, παραφρονεί, προσωποποιεί το χρήμα σε κάτι δικό του. H παράσταση εκτυλίσσεται στη δεκαετία του ’20, αμέσως μετά τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγο πριν αφουγκραστεί η Ευρώπη τις δυνάμεις που ετοίμαζε ο Χίτλερ. Αυτό που κυριαρχεί είναι το πάθος του χρήματος, του κέρδους εις βάρους του συνανθρώπου και της φύσης». Στον ρόλο του Αρπαγκόν (Φιλάργυρος) εμφανίζεται ο Βασίλης Τσιβιλίκας. Ηρώδειο (10/8).

Ενα κλασικό αριστούργημα. O «Ταρτούφος» του Μολιέρου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. «Το θέμα του έργου, το οποίο σήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν πρωτοπαίχτηκε το 1664, μιλάει για την υποκρισία, τον φαρισαϊσμό, την προκλητική εκμετάλλευση των πιστών από την εκκλησία», είπε στην «K», ο σκηνοθέτης. «H παράσταση προσπάθησε να ξεφύγει από την «μολιερική παράδοση», που έχει καθιερωθεί από τότε που παίζεται ο Μολιέρος στην Ελλάδα. Απέβαλα όλα τα δεδομένα και άφησα το έργο να αποκαλύψει τους δικούς του εκφραστικούς τρόπους. H παράσταση, προκλητική, σύγχρονη και κυνική, έχει στόχο να ενοχλήσει όπως ακριβώς έκανε την εποχή του Μολιέρου». Στον ρόλο του Ταρτούφου εμφανίζεται ο Τάσος Χαλκιάς. Ηρώδειο (12/8).

«H εμπειρία μου λέει ότι ο Μολιέρος μιλάει στο κοινό, εάν ανέβει σωστά», υποστηρίζει από την πλευρά της η Ερση Βασιλικιώτη, σκηνοθέτις του «Ζορζ Νταντέν», που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. «Σημείο προβληματισμού της παράστασης είναι ο συνδυασμός στοιχείων χαρακτήρων διαφορετικά γραμμένων. Το έργο, το οποίο δεν ανεβαίνει συχνά, είναι και δεν είναι φάρσα… Το θέμα, ένας απατημένος σύζυγος, πλούσιος επαρχιώτης που παντρεύτηκε μια γυναίκα ανώτερης κοινωνικής τάξης». Τον ρόλο του Ζορζ Νταντέν ερμηνεύει ο Τάσος Πεζιρκιανίδης. Θέατρο Λυκαβηττού (25/8).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή