Πέθανε ο συγγραφέας Ουίνστον Γκράχαμ

Πέθανε ο συγγραφέας Ουίνστον Γκράχαμ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους δημοφιλέστερους Βρετανούς μυθιστοριογράφους, ο Ουίνστον Γκράχαμ πέθανε σε ηλικία 93 ετών. O Γκράχαμ κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα με τη σειρά βιβλίων του που διαδραματίζονταν στην Κορνουάλη του 18ου αιώνα. H 12τομη σειρά, γνωστή ως Poldark, μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από το BBC στη δεκαετία του 1970. Ενα άλλο μυθιστόρημα, το «Μάρνι» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Χίτσκοκ με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι το 1964. Στον κινηματογράφο είχε επίσης μεταφερθεί και το μυθιστόρημά του «The Walking Stick» με τον Ντέιβιντ Χέμινγκς.

Τα δημοφιλή βιβλία του Ουίνστον Γκράχαμ χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: τα ιστορικά και τα κοινωνικά. Στην πρώτη κατηγορία, εντάσσεται η σειρά των Poldark, που αντλεί από τα βιώματα του ίδιου του συγγραφέα, που είχε ζήσει στην Κορνουάλη για 30 χρόνια. Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκει κανείς τα μυθιστορήματα αγωνίας και κοινωνικών συγκρούσεων. Από τα πιο γνωστά ήταν και το μυθιστόρημα «H μοίρα είναι γυναίκα» που και αυτό μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1956, ως ένα κλασικό βρετανικό φιλμ νουάρ.

Ο Γκράχαμ είχε αποκτήσει ένα τεράστιο κοινό στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 και τα βιβλία του, όλα μπεστ σέλερ, είχαν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ανήκε σε εκείνους τους πολυγραφότατους συγγραφείς που κατά κανόνα η κριτική αγνοούσε και το κοινό ακολουθούσε.

Ο Γκράχαμ είχε μεταφραστεί στα ελληνικά στη δεκαετία του ’70 στη σειρά βιβλίων τσέπης της Πάπυρος Πρες («H μοίρα είναι γυναίκα», «Λεηλασία μιας ζωής» κ. ά) που είναι τώρα εκτός κυκλοφορίας. Στη Βρετανία οι πρώτες εκδόσεις των μυθιστορημάτων του πωλούνται σε συλλέκτες για αρκετές δεκάδες στερλίνες. O Ουίνστον Γκράχαμ ήταν η επιτομή του βρετανικού αναγνώσματος ποιότητας πλατειάς αποδοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή