Οι δηκτικοί Massive Attack

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μελλοντικοί ιστορικοί της μουσικής σίγουρα θα γράψουν τόμους για τη μουσική τους. Και όχι άδικα, γιατί το έργο τους νοηματοδότησε την ηχητική παραγωγή της δεκαετίας του ’90 και συνεχίζει να λειτουργεί κερδίζοντας νέους οπαδούς, ανανεώνοντας ταυτόχρονα το ραντεβού με όσους τους γνωρίζουν. Οι Massive Attack θα εμφανιστούν στο θέατρο του Λυκαβηττού στις 14 και 15 Ιουλίου.

Από το Μπρίστολ

Το συγκρότημα ξεκίνησε από το υγρό Μπρίστολ της Βρετανίας, μια πόλη με μεγάλη παράδοση στους ρυθμούς της Καραϊβικής λόγω των πολλών μεταναστών από την Τζαμάικα που κατοικούν εκεί. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, και ενώ σε όλην τη Βρετανία μεσουρανούσαν οι ήχοι του μετα-πανκ, στην πόλη του Daddy G, του Mashroom και του 3D ακουγόταν ρέγκε, dub και χιπ-χοπ. Οι τρεις φίλοι έπαιζαν στα τοπικά κλαμπ κάτω από το όνομα «The Wild Bunch» και επεξεργάζονταν παράλληλα την προσωπική τους μουσική. Το 1988 μετονομάστηκαν σε «Massive Attack» και τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «Blue Lines». Το ιδίωμα που δημιούργησαν έμεινε στην ιστορία ως «τριπ-χοπ» και ήταν ένα μείγμα ρυθμών του χιπ-χοπ και ποπ μελωδιών με πολλά στοιχεία αφροκαραϊβικής dub. Μαζί τους επανεμφανίστηκε ο ξεχασμένος τραγουδιστής της ρέγκε Χόρας Αντι και ο Τρίκι, ένας αξιόλογος ράπερ που ακολούθησε έκτοτε επιτυχημένη σόλο καριέρα. Το επόμενό τους άλμπουμ «Protection» (1992) αποτελεί μνημείο της μουσικής της δεκαετίας του ’90. Το τρίτο τους άλμπουμ «Mezzanine» (1998) όρισε τα νέα όρια που θα ακολουθούσε η μπάντα, επικεντρώνοντας σε μια θεματολογία απαισιόδοξη αλλά και σε μια κριτική δηκτική. Παρόλο που δεν πληρούσαν κανένα από τα δεδομένα της ποπ η δημοτικότητά τους βρίσκεται στα ύψη. Το τέταρτο άλμπουμ, «100th Window», βρήκε το γκρουπ σχεδόν διαλυμένο, με τον 3D να ελέγχει όλα τα στάδια της παραγωγής του και τους άλλους δύο απλώς να μη συμμετέχουν.

Στην πραγματικότητα οι Massive Attack δεν είναι μια μπάντα για live εμφανίσεις, αν κρίνουμε από τις προηγούμενες συναυλίες τους στη χώρα μας. Η μουσική τους είναι εσωστρεφής και απαιτεί προσπάθεια για να κατανοηθεί. Ισως γιατί επιδιώκουν να βιωθεί από το κοινό και όχι απλώς να καταναλωθεί. Η φωνή όμως του Χόρας Αντι και της Λιζ Φρέιζερ (των Cocteau Twins) που θα τους συνοδεύουν αποτελούν εγγύηση για κάτι διαφορετικό. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται για την πιο κινητική μπάντα επί σκηνής (για όσους έχουν στο νου τους τα στερεότυπα του ροκ) αλλά για μια από τις ομορφότερες μουσικές του πλανήτη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή