ΝΕΕΣ ΕΙΚΔΟΣΕΙΣ

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Τζιλ Μακνίλ

Κενή θέση… πλήρως καλυμμένη

μετ. Εφη Φρυδά

εκδ. «Ψυχογιός» σελ. 312, 15 ευρώ

Πρώτο μυθιστόρημα της διαφημίστριας και κινηματογραφικής παραγωγού Τζιλ Μακνίλ, το «Κενή θέση… πλήρως καλυμμένη» κατέκτησε μία από τις πρώτες θέσεις στους καταλόγους των αγγλικών μπεστ-σέλερ. H ηρωίδα του, Ανι Μπέικερ, τα έχει καταφέρει καλά. Διαθέτει ένα ωραίο σπίτι, οικονομική άνεση και τον αγαπημένο αλλά κακομαθημένο εξάχρονό γιο της. Το αφεντικό της είναι, βέβαια, νευρικό και οξύθυμο και ο επαγγελματικός της αντίπαλος κάνει τα πάντα για να χάσει τη θέση της. Και όταν κάποια στιγμή εισβάλλει στη ζωή της ο Μακ, τα πάντα αλλάζουν.

Ρeter Tremayne

H κοιλάδα του θανάτου

μετ. Ντίντα Ζάχου

εκδ. «Θεμέλιο» σελ. 448, 15 ευρώ

Η αδελφή Φιντέλμα κατευθύνεται με τη συνοδεία του αδελφού Αδόλφο προς την «απαγορευμένη κοιλάδα» του Γκλεν Γκάις, προπύργιο της παλαιάς ειδωλολατρικής θρησκείας. Πλησιάζοντας θα αντικρίσει ένα αποτρόπαιο θέαμα. Τριάντα τρεις άνδρες που έχουν σφαγιαστεί και τα γυμνά σώματά τους έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος κυκλικά, σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Πρόκειται για κάποια τελετουργική θυσία; Τι κακό κρύβεται πίσω από το φονικό; Και ποιος ευθύνεται, αν όχι οι ειδωλολάτρες του Γκλεν Γκάις;

Ελις Πίτερς

Η μετάνοια

του αδελφού Κάντφελ

μετ. Γιάννης Καστανάρας

εκδ. «Κανάκη» σελ. 352, 12,50 ευρώ

Κοσμογυρισμένος πρώην ναυτικός και σταυροφόρος, ο Βενεδικτίνος μοναχός Κάντφελ πλησιάζει προς τη δύση της ζωής του. Αντιμέτωπος με το παρελθόν και το παρόν του, εγκαταλείπει το μοναστήρι για να εξιχνιάσει μια εξαφάνιση και μια δολοφονία μέσα στο ζοφερό σκηνικό του εμφυλίου πολέμου που διχάζει την Αγγλία του 12ου αιώνα. Φίλοι του Κάντφελ από τα παλιά, ξεχασμένες έχθρες, έντιμοι ευγενείς και δολοπλόκοι στρατιωτικοί πλασιώνουν τον Κάντφελ σε μια υπόθεση που τον αφορά προσωπικά.

Sarah Μlynowski

Οι συγκάτοικοι

εκδ. Red Dress Ink 6 ευρώ

Η Αλι, η Τζοντίν και η Εμμα ζουν και οι τρεις μαζί στριμωγμένες σαν τα χρυσόψαρα στη γυάλα. Κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να συμβιώσουν, αλλά δεν έχουν τίποτε το κοινό εκτός από το νοίκι. Ωσπου ένα βράδυ παίρνουν στην κυριολεξία φωτιά. H κουζίνα τους λαμπαδιάζει και τώρα πρέπει να βρουν λεφτά πριν το πάρει χαμπάρι ο σπιτονοικοκύρης τους. Δίνοντας πάρτι με εισιτήριο και κάνοντας σεμινάριο καμακιού σε εργένηδες, οι τρεις συγκάτοικοι θα έρθουν πάρα πολύ κοντά. Και ή θα σκοτωθούν ή θα γίνουν πραγματικές φίλες.

Χάρι Κούνζρου

Ο ευγενής των Ινδιών

μετ. Γ. Καλαμαντής

εκδ. «Πατάκη» σελ. 560, 22 ευρώ

Λαμπρό λογοτεχνικό ντεμπούτο έγραψε το περιοδικό Bookseller. Είναι μια ιστορία για την αποικιοκρατία όπου ο ήρωας -ένα αγόρι ινδικής και βρετανικής καταγωγής- αναζητεί μια πατρίδα και μια ταυτότητα. Πρόκειται για τον Πραθ Ναθ, γιο ενός Εγγλέζου δημοσίου υπαλλήλου και μιας εύθραυστης Ινδής νύφης που θα βρεθούν σε μια απομονωμένη περιοχή της Ινδίας κατά τη διάρκεια ενός κατακλυσμού.

ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ

Γιώργος Γάτος επιμ.

41 γράμματα του Γληνού στο Δελμούζο

εκδ. «Ελληνικά Γράμματα» σελ. 318

Οι έρευνες του Γιώργου Γάτου στη βιβλιοθήκη της γενέτειράς του, της Αμφισσας, τού προσκόμισαν έναν πολύτιμο θησαυρό, το αρχείο του Αλέξανδρου Δελμούζου όπου απόκεινται και οι 41 επιστολές του Δ. Γληνού. Ζωντανή ιστορία του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, της γλωσσοεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, των φορέων και πρωταγωνιστών στα χρόνια των μεγάλων ελπίδων, αλλά και των οδυνηρών διαψεύσεων, οι επιστολές καλύπτουν την περίοδο από τα πρώτα βήματα του «ανορθωτικού» βενιζελισμού μέχρι τις τελευταίες αναλαμπές των βενιζελογενών κυβερνήσεων του 1926. O τόμος περιέχει εκτενή μελέτη του επιμελητή για τον Αλέξανδρο Δελμούζο και την εποχή του, τον Δημήτρη Γληνό και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καθώς και πρόλογο του ιστορικού Σπ. Ασδραχά.

ΝΟΜΙΚΟ

Αντώνης Μανιτάκης

Το Σύνταγμα του 2001

και τα δικαιώματα του ανθρώπου

εκδ. «Σάκκουλα» σελ. 789, 40 ευρώ

Το έργο αποτελεί συλλογή εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών κειμένων για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, απαραίτητο βοήθημα για τον ειδικό ερευνητή, τον φοιτητή και τον επαγγελματία νομικό. Περιλαμβάνει το Ελληνικό Σύνταγμα του 2001, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το σύνολο των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα. Επίσης, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχολιασμένο κατ’ άρθρο, την ευρωπαϊκή σύμβαση και την εθνική νομοθεσία για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και την εκλογική νομοθεσία.

ΜΕΛΕΤΗ

Ρh. Laburthe-Torla Jean-Pierre Warnier

Εθνολογία – Ανθρωπολογία

μετ. Βάνα Χατζάκη

εκδ. «Κριτική»

Μπορεί κανείς να διδάξει Μαθηματικά χωρίς να χρειαστεί να διδάξει ταυτόχρονα και την ιστορία των Μαθηματικών. Αυτό που συμβαίνει στις φυσικές επιστήμες δεν είναι, ωστόσο, δυνατόν να εφαρμοστεί στις επιστήμες του Ανθρώπου. Διότι το υποκείμενο που παρατηρεί αποτελεί ταυτόχρονα και αντικείμενο μελέτης. Στην περίπτωση, επομένως, των επιστημών που μελετούν τον άνθρωπο και την κοινωνία είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί και η πορεία η οποία οδήγησε στις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης των κλάδων μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση των κεντρικών ερωτημάτων που έθεσαν ο Montaigne, o Montesqieu και ο Durkheim.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Σαρλ Περρώ

Ο παπουτσωμένος γάτος

εικ. Τζουλιάνο Λουνέλλι

εκδ. «Ποταμός»

Φορώντας ένα κομψό ζευγάρι μπότες που του χαρίζουν τον απαραίτητο αέρα και χρησιμοποιώντας το κοφτερό του μυαλό, ο τολμηρός παπουτσωμένος γάτος φτιάχνει την τύχη τη δική του και του αγαπημένου του αφεντικού. Εχοντας εμφανιστεί πριν από τρεις περίπου αιώνες, το παραμύθι του Σαρλ Περρώ ενθουσιάζει τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες, ενώ η εικονογράφηση του Ιταλού Τζουλιάνο Λουνέλλι αιχμαλωτίζει την άφθαρτη γοητεία του πρωτότυπου με το κομψό σκίτσο και τον ευαίσθητο χρωματισμό της.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Νouvelles Grecques d’ Εpire

επιστ. επιμέλεια M.-Chr. Αnastassiadi

εκδ. Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Μετάφρασης – Μεταφρασεολογίας: L’ Ηarmattan

Δημήτρης Χατζής, Χριστόφορος Μηλιώνης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Νίκος Χουλιαράς, Δωτήρης Δημητρίου, Χρήστος Χρηστοβασίλης, Στέφανος Σταμάτης. H φωνή των Ηπειρωτών πεζογράφων αναδημιουργεί ένα ελληνικό σύμπαν το οποίο επλήγη ιδιαιτέρως από την αστυφιλία και τη μετανάστευση. Μερικές από τις νουβέλες αποκαλύπτουν ακόμα έναν κόσμο όπου το υπερφυσικό συνδυάζεται με την προφορική παράδοση, αγγίζοντας μερικές φορές το υπερρεαλιστικό. Για τη μετάφραση από τα Ελληνικά προς το Γαλλικά εργάστηκαν σπουδαστές του Μεταπτυχιακού Τμήματος Μετάφρασης – Μεταφρασεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Κάρολου Ντιλ

Πορτραίτα Βυζαντινών

μετ. Αλέξης Εμμανουήλ

εκδ. «Ωκεανίδα» σελ. 384, 18 ευρώ

Ο διαπρεπής Γάλλος βυζαντινολόγος Κάρολος Ντιλ (1859 – 1944) διαθέτει μια πένα που είναι κλασική. Περιγράφει ένα Βυζάντιο μεγαλοπρεπές ακόμα και στην καθημερινότητά του, κυρίως όμως ζωντανό έτσι όπως αναδύεται ανάγλυφο μέσα από τις καθημερινές ιστορίες των ηγεμόνων, αλλά και των αστών του. Οδηγεί έτσι τον αναγνώστη στις απόκρυφες διαδρομές μιας εποχής που γοητεύει τόσο με τη λάμψη της όσο και με τις σκιές της. O αγώνας για την εξουσία, το πάθος για τη θρησκευτική πίστη, οι ερωτικοί ανταγωνισμοί, οι μικρές και οι μεγάλες φιλοδοξίες συνθέτουν το Βυζάντιο όπως το είδε ο Κάρολος Ντιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή