Λιτή «Ηλέκτρα» με έμφαση στον λόγο του Ευριπίδη

Λιτή «Ηλέκτρα» με έμφαση στον λόγο του Ευριπίδη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H λιτότητα σε αυτό που βλέπει και ακούει ο θεατής» είναι ίσως το βασικότερο στοιχείο της παράστασης, που ανεβάζει φέτος το καλοκαίρι το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. H «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή και το Σάββατο (18,19/7) στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. «Ενα από τα στοιχεία που λείπουν από το σύγχρονο θέατρο, είναι ο λόγος. Σε αυτή την παράσταση, θέλησα να αναδείξω, χωρίς ευρήματα και χωρίς τερτίπια, τον λόγο του Ευριπίδη. H προετοιμασία ήταν επίπονη. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αυτό το είδος του θεάτρου, το οποίο σήμερα αδικείται», ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης.

Στη σκιά της σοφιστικής

«Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη είναι η πιο ανθρώπινη από τις τέσσερις που έχουν γραφτεί συνολικά. H μεγάλη σκιά της σοφιστικής που πέφτει στο έργο, την επηρεάζει», τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (K. X. Μύρης), ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση του έργου. Πέντε χρόνια μετά την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με το Εθνικό Θέατρο, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ετοιμάζεται να εμφανιστεί και πάλι στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. «Είναι ο πέμπτος μου ρόλος σε αρχαία τραγωδία. Αυτή την εποχή βιώνω έντονη την αίσθηση της ευθύνης και του δέους», δήλωσε η ηθοποιός. «Εχουμε να κάνουμε με μια ακραία ηρωίδα γεμάτη πάθη και αδυναμίες, δισταγμούς και αμφιβολίες ως προς την ορθότητα του θεϊκού χρησμού. H τραγωδία εκτυλίσσεται στα απόκρημνα φαράγγια του νου. H Ηλέκτρα είναι ένα κυνηγημένο πλάσμα, ξεκομμένο από τον κόσμο. Ενα πλάσμα του σκότους… Δεν ελπίζει, δεν χαίρεται, ακόμη και τη στιγμή της αναγνώρισης του Ορέστη. H εκδίκηση είναι η εμμονή της. Οταν όμως γίνεται πραγματικότητα, επεμβαίνει στον ψυχισμό της, εξουθενώνοντάς τη με το βάρος των ενοχών και τη φρίκη της πράξης της». Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα, η μουσική του Γιώργου Ανδρέου, η κίνηση της Αλίκης Καζούρη. Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται οι Δημήτρης Αλεξανδρής (Ορέστης), Μάγια Λυμπεροπούλου (Κλυταιμνήστρα), Χάρης Σώζος (Γεωργός), A. Απαρτιάν, Γ. Νταλιάνης, Π. Βασιλόπουλος κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή