ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

«Συνομιλία με μιαν αρμαθιά…»

Το καλοκαιρινό «Εντευκτήριο» δεν αφήνει τους αναγνώστες να πλήξουν: ποίηση, πεζογραφία, κριτικές, σχόλια, εικαστικές προσεγγίσεις. Το τεύχος ξεκινάει με τρία ποιήματα του πρόσφατα χαμένου ποιητή Βασίλη Στεριάδη που μόλις τον περασμένο Ιανουάριο είχε παραδώσει ο ποιητής στον εκδότη του «Εντευκτηρίου» Γιώργο Κορδομενίδη. Σελίδες για έναν ακόμη απόντα, τον Μορίς Μπλανσό, φιλοξενούνται στο «Απουσιολόγιο», με κείμενα του Χάρη Ράπτη, του JeaPfeiffer και του Rene Char («Συνομιλία με μιαν αρμαθιά, προν τιμήν του Μορίς Μπλανσό»). Ενα πλούσιο τεύχος, για την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία.

Το βιβλιοπωλείο της «Νεφέλης»

Οι εκδόσεις «Νεφέλη» είναι τα τελευταία χρόνια στον γνωστό ισόγειο χώρο της οδού Ασκληπιού. Οι εκδόσεις «Νεφέλη» δεν έχασαν το κουράγιο τους και τη διάθεση για δραστηριότητα μετά τον ξαφνικό θάνατο του ιδρυτή τους, του Γιάννη Δουβίτσα, πριν από λίγους μήνες. O Περικλής Δουβίτσας ανέλαβε αμέσως τη συνέχεια των εκδόσεων «Νεφέλη» και ήδη χαράσσει τα δικά του βήματα και παίρνει τις δικές του πρωτοβουλίες. Ετσι, το φθινόπωρο στο ίδιο τετράγωνο με τις εκδόσεις, επί της οδού Ασκληπιού, θ’ ανοίξει το βιβλιοπωλείο της «Νεφέλης», ένα ισόγειο κατάστημα, στο οποίο ο Περικλής Δουβίτσας σχεδιάζει εκτός από τα βιβλία της «Νεφέλης» να φιλοξενεί εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, βραδιές για το βιβλίο. Ενας χώρος συνάντησης όχι μόνο με τους συγγραφείς της «Νεφέλης» και τα βιβλία της, αλλά και των συγγραφέων με το αναγνωστικό κοινό. Αν θα υπάρχει και χώρος για καφέ θα το δείξει η πορεία…

Η συναυλία της «Παρέμβασης»

Σε μία κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον των θεραπευτικών κοινοτήτων, ο Σύλλογος Οικογένειας του θεραπευτικού προγράμματος «Παρέμβαση» διοργανώνει μεθαύριο Παρασκευή 18 Ιουλίου συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού. Οσοι ανηφορίσουν στον αθηναϊκό λόφο, θα ακούσουν τραγούδια από κύκλους μελοποιημένων ποιημάτων σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Νίκου Κυπουργού καθώς και δημοτικά τραγούδια. Ερμηνεύουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Πέτρος Πανδής, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Χρήστος Τσιαμούλης. Την ορχήστρα θα διευθύνει η Ιρινα Καρπουχίνα.

Ο Καρυωτάκης στο M. Μπενάκη

Στις 21 Ιουλίου 1928 αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα ο K. Καρυωτάκης. Το Μουσείο Μπενάκη, τιμώντας τα 75 χρόνια από το θάνατό του διοργανώνει ένα μικρό αφιέρωμα στις προθήκες της εισόδου του. H έκθεση κειμηλίων Καρυωτάκη θα διαρκέσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.