Απεργία τεχνικών ματαίωσε παράσταση των «Βατράχων»

Απεργία τεχνικών ματαίωσε παράσταση των «Βατράχων»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια απροειδοποίητη κίνηση οι τεχνικοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ματαίωσαν τελικά την πρεμιέρα της καλοκαιρινής παραγωγής το βράδυ της Δευτέρας, αιφνιδιάζοντας τόσο το κοινό όσο και το ίδιο το θέατρο. Μια ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη κι ενώ το κοινό είχε ήδη ανηφορίσει στο Θέατρο Δάσους, οι συνδικαλιστές της δεύτερης κρατικής σκηνής αποφάσισαν να μην εργαστούν, επικαλούμενοι προσχηματικά την αργία της Δευτέρας.

Είχε προηγηθεί προκήρυξη στάσεων εργασίας κατά τη διάρκεια των τριών προγραμματισμένων παραστάσεων απο τον Σύλλογο Εργαζομένων Πάσης Φύσεως Προσωπικού και το Σωματείο Τεχνικών και Βοηθητικού προσωπικού του ΚΘΒΕ, τις οποίες όμως το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Βίκτωρ Αρδίττης έκρινε παράνομες και καταχρηστικές.

Ο πρόεδρος των τεχνικών Στέλιος Τζολιόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επικείμενη περιοδεία όπου «καλούνται να δουλέψουν επί είκοσι μέρες, χωρίς ρεπό και με αυξημένα ωράρια», μολονότι επ’ αυτού η καλλιτεχνική διεύθυνση επεξεργαζόταν σχετική λύση.

Στο σκοτάδι, χωρίς θεατές

Ως «αφερέγγυο» χαρακτηρίζει το συνδικαλιστικό όργανο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, καθώς όπως υποστηρίζει οι αργίες κατά την περίοδο της θερινής δραστηριότητας μεταφέρονται. «Μια πρεμιέρα είναι κορυφαίο γεγονός και θεατρικά απαράβατο. Θεωρώ ότι το ΚΘΒΕ είναι δέσμιο συνδικαλιστικών διεκδικήσεων που πλέον πλήττουν το έργο, το κύρος, την εικόνα και την ίδια την καλλιτεχνική δραστηριότητα του θεάτρου».

Σοκαρισμένος από την απροειδοποίητη αναβολή ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης παρέμεινε στο θέατρο και ζήτησε απο τους ηθοποιούς να δώσουν την παράσταση. Χωρίς κοινό, χωρίς φώτα, χωρίς ήχο σαν μια «συμβολική πράξη» απέναντι στην «αρνητική ενέργεια».

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το δίκαιο των αιτημάτων τους», ανέφερε στην «K». «Ομως ο τρόπος και ο χρόνος που επέλεξαν είναι μια πράξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς και μια πράξη βίας. Απέναντι στο κοινό και το ίδιο το θέατρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή