Ολυμπιακό πανόραμα ελληνικής τέχνης

Ολυμπιακό πανόραμα ελληνικής τέχνης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή 57 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που καλύπτουν με τα 75 έργα τους όλες τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η έκθεση «Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη». Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιακής φωτογραφίας συνθέτουν ένα πανόραμα των τάσεων που επικρατούν σήμερα στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Τα έργα απλώνονται στους τρεις ορόφους της νεόδμητης Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και καθώς οι χώροι επικοινωνούν κάθετα μεταξύ τους, ο επισκέπτης έχει μια πανοραμική άποψη όλης της έκθεσης, η οποία αρχίζει με εγκατάσταση του Γ. Αυγέρου που αντιμετωπίζει κριτικά το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και καταλήγει στον τρίτο όροφο με έργο του M. Μανουσάκη, που έχει να κάνει με το νήμα του τερματισμού των αγώνων. Ενδιάμεσα παρεμβάλλονται εξαιρετικά έργα του Παύλου, του Θόδωρου, του Χρ. Καρά, μια μοναδική κολυμβήτρια της Αφ. Λίτη, ο «Ποδηλάτης σε ημισέλινο» χαρακτηριστικό έργο του Τσαρούχη (1931), δύο γεωμετρικά έργα της Οπυς Ζούνη ενδεικτικά της τέχνης της, το ένα με τίτλο «Αθλητής» και το άλλο αφιερωμένο στην B. Πατουλίδου, ένας δρομέας της M. Βαλυράκη, «ο δρομέας και ο χρόνος» του Λασηθιωτάκη, η «Αναφορά στον Menea» του Γ. Γκολφίνου και ο ποδηλάτης του Αλέκου Φασιανού.

Στο δεύτερο όροφο κυριαρχούν τα τρία έργα του Γ. Ψυχοπαίδη, δύο εξαιρετικά γλυπτά («Αναφορά στον Ηνίοχο» και «Μνημείο στον άγνωστο αθλητή») και το τρίτο με τίτλο «O διπλούς έφηβος». Στον ίδιο όροφο φιλοξενούνται έργα εμπνευσμένα από τα θαλάσσια σπορ και τον στίβο. Στον τρίτο όροφο εντυπωσιάζουν τον θεατή τα καραβάκια του N. Αλεξίου στερεωμένα στο πάτωμα ως ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα γλυπτά της Αδ. Βερβέτη, οι «Κολυμβητές» και μια εντυπωσιακή οκτάκωπος λέμβος με το πλήρωμά της, ενώ σε βιντεο-εγκατάσταση προβάλλεται η αντίστροφη μέτρηση στο κεφάλι του πηδαλιούχου. Εντυπωσιακά είναι τα έργα των Π. Τέτση και E. Σακαγιάν που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, το «Δοξαστικό» του K. Τσόκλη, «H καλπάζουσα χελώνα» του Γ. Λαζόγκα, «O ίππος του Αργους» της Καναγκίνη, οι ειρωνικές ψηφιακές φωτογραφίες του Δ. Αντωνίτση, οι «Καταδύσεις» του A. Αντωνόπουλου. H έκθεση συμπληρώνεται με έκδοση 240 σελίδων, η οποία στο πρώτο μέρος επιχειρεί μια περιληπτική διαδρομή στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και ανιχνεύει τη στενή σχέση τους με την τέχνη. Στο δεύτερο μέρος της περιλαμβάνονται σχολιασμένα όλα τα έργα των καλλιτεχνών και τα πλήρη βιογραφικά τους στοιχεία. H επιμέλεια της έκθεσης και της έκδοσης ανήκει στην Πέγκυ Κουνενάκη. H έκθεση και η έκδοση οργανώθηκε από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ. 

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη και παραβρέθηκαν ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. K. Μητσοτάκης, η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή