«Εκάβη» και «Τρωάδες» κάνουν… στάση στη Ρώμη

«Εκάβη» και «Τρωάδες» κάνουν… στάση στη Ρώμη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μετά το Σαγούντο της Ισπανίας, η Ρώμη. Το όραμα της Ειρήνης Παπά για τρία πρωτοποριακά θεατρικά «Σχολεία» σε ισάριθμες πόλεις της Μεσογείου κάνει στάση φέτος στην ιταλική πρωτεύουσα, στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου «Τορ Βεργκάτα». Εκεί ακριβώς θα παρουσιαστεί στις 10 Σεπτεμβρίου η «Εκάβη» του Ευριπίδη, η νέα παραγωγή της Ελληνίδας ηθοποιού που αποτελεί συνέχεια της περυσινής ισπανικής πρεμιέρας («Τρωάδες») στο Σαγούντο, πόλη της επαρχίας της Βαλέντσια.

«Αγαμέμνονας»

Χθες πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η συνέντευξη Τύπου όπου έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» Ευγένιος Γιαννακόπουλος. Οπως είναι γνωστό, τόσο οι δύο παραστάσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, όσο και ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου που θα κλείσει την «τριλογία» το επόμενο καλοκαίρι στο «Σχολείο» της Αθήνας (διαμορφώνεται από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Περράκη στα κελύφη του παλιού εργοστασίου της «Σάνιτας», στην οδό Πειραιώς) αποτελούν συμπαραγωγές της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας». Το 2004 στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τις τρεις παραγωγές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη χρηματοδότηση της πρωτοποριακής αυτής θεατρικής συνεργασίας συμμετέχουν όλες οι κυβερνήσεις των τριών εμπλεκομένων χωρών. Σημαντική είναι και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την έγκριση κονδυλίου της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή της υποδομής αλλά και την υλοποίηση των παραστάσεων.

Η Ειρήνη Παπά, παρουσιάζοντας τη νέα της παραγωγή όπου διατηρεί διπλή ιδιότητα (σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί) τόνισε ότι «ο Ευριπίδης δίνει φωνή στις ηττημένες, στις υποδουλωμένες γυναίκες της Τροίας οι οποίες αποτελούν το ιστορικό ανάλογο των προσφύγων και των αιχμαλώτων πολέμου». H νέα παραγωγή της Ειρήνης Παπά κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλα ονόματα όπως αυτό του Βαγγέλη Παπαθανασίου στην μουσική σύνθεση και του αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα ο οποίος ανέλαβε τον σχεδιασμό του σκηνικού. Ταυτόχρονα με την πρεμιέρα του Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιαστεί και το «Σχολείο της Ρώμης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή