Τελευταίο «αντίο» από την Καναδή συγγραφέα Κάρολ Σιλντς

Τελευταίο «αντίο» από την Καναδή συγγραφέα Κάρολ Σιλντς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας Κάρολ Σιλντς πέθανε χθες στη Βικτόρια του Καναδά έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο του στήθους. H Σιλντς ήταν 68 ετών και αν και γεννήθηκε στο Οακ Παρκ του Ιλινόις, πολιτογραφήθηκε Καναδέζα. Συγγραφέας άνω των 20 βιβλίων, η Κάρολ Σιλντς ήταν μία από τις δυνατές φωνές της καναδικής λογοτεχνίας, όπως άλλωστε και η Μάργκαρετ Ατγουντ. H μεγάλη της επιτυχία, «Τα Πέτρινα Ημερολόγια» (1993), της χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ για τη λογοτεχνία και ήταν υποψήφιο για το Μπούκερ. Θέμα του, μία γυναίκα που πορεύεται χωρίς πυξίδα αδυνατώντας να κατανοήσει τη θέση της στον κόσμο.

Οι καθημερινοί άνθρωποι είναι οι ήρωες της Σιλντς. Σχεδιάζοντας λεπτομερείς τοιχογραφίες αστικής ζωής, η Κάρολ Σιλντς ήταν δεξιοτέχνης στην ψυχολογική εμβάθυνση και στη στοχαστική πρόζα. Το τελευταίο της βιβλίο, με τίτλο «Unless», είναι οι αναμνήσεις μιας γυναίκας, ένα ταξίδι στα κανάλια του μυαλού της. Το «Unless» ήταν υποψήφιο φέτος για το Orange Prize της Βρετανίας. Αυτό το βραβείο κύρους, για γυναίκες συγγραφείς, το είχε κερδίσει το 1998 για το μυθιστόρημά της «Το πάρτι του Λάρρυ». H Σιλντς ένιωθε, όπως έλεγε, να πατάει με το ένα πόδι στις ΗΠΑ και με το άλλο στον Καναδά. Οι ήρωές της ήταν Βορειοαμερικανοί, μεσοαστοί, συχνά μεσήλικες, που είτε ζούσαν εν υπνώσει είτε αναστατώνονταν από την αφύπνισή τους. H Σιλντς προσέφερε στη βορειοαμερικανική λογοτεχνία την οξυδέρκειά της για την κοινωνική παρατήρηση και ορισμένους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες. Οπως η Ανίτα Μπρούκνερ στην Αγγλία, με τους γυναικείους χαρακτήρες της σε ρυθμούς μουσικής δωματίου, έτσι και η Κάρολ Σιλντς στον Καναδά, σαν μία ορχήστρα, όμως, ξεδίπλωνε ανθρώπινα δράματα σε αστικούς πυρήνες. Οι γυναίκες-ηρωίδες της Σιλντς και οι λίγοι άντρες-ήρωες (όπως ο «Λάρρυ») είναι άνθρωποι σε ένα μεταίχμιο, συχνά οδυνηρό αλλά πάντα αποφασιστικό.

Εργα της στα Ελληνικά

Την Κάρολ Σιλντς συνέστησε στο ελληνικό κοινό η εκδότρια Λουίζα Ζαούση της «Ωκεανίδας», εκδίδοντας σταδιακά -στην Ασημένια Σειρά- τρία από τα καλύτερα μυθιστορήματά της: «H δημοκρατία του έρωτα», «Τα πέτρινα ημερολόγια» και «Το πάρτι του Λάρρυ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή