«Εφυγε» ο πανεπιστημιακός Γ. Αμαργιαννάκης

«Εφυγε» ο πανεπιστημιακός Γ. Αμαργιαννάκης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κηδεύτηκε χθες το απόγευμα από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρούσι, ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Αμαργιαννάκης, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο την Πέμπτη το πρωί.

Η πορεία του

Γεννήθηκε το 1938 στην Ιεράπετρα της Κρήτης και σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Πειραιώς. Εκανε μεταπτυχιακά στον κλάδο της μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, απ’ όπου πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα το 1977. Εργάστηκε στο Κέντρο Ερευνας της ελληνικής λαογραφίας στην Ακαδημία Αθηνών και το 1984 εκλέκτηκε αναπληρωτής καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από εκεί, το 1990, μετακλήθηκε στο νεοσύστατο, τότε, τμήμα Μουσικών Σπουδών, στο οποίο δίδαξε ως καθηγητής Εθνομουσικολογίας μέχρι τον θάνατό του. Από το 1987 ήταν μέλος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και διηύθυνε ερευνητικά προγράμματα για την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Από το 1994 ήταν πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβου Ανωγειανάκη» και από το 1986 ήταν διευθυντής της Δημοτικής Βυζαντινής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Γιώργος Αμαργιαννάκης ασχολήθηκε για χρόνια και με την έρευνα και με τη συγγραφή, τομείς που επικεντρώθηκαν στην εθνομουσικολογία και στην ιστορία της μουσικής, από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο ώς τις μέρες μας.

Δήλωση Βενιζέλου

Ο υπουργός Πολιτισμού, με δήλωσή του, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Αμαργιαννάκη: «O Γιώργος Αμαργιαννάκης ανάλωσε τη ζωή του στην εθνομουσικολογική έρευνα και στην προστασία και ανάδειξη του λαϊκού μας πολιτισμού και στάθηκε πολύτιμος και εκλεκτος συνεργάτης του υπουργείου Πολιτισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή