Κραυγή κατά του πολέμου από την «Εκάβη»

Κραυγή κατά του πολέμου από την «Εκάβη»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σπαρακτική κραυγή εναντίον του πολέμου σε μια τραγωδία που αναζητεί ερεθιστικές σκηνοθετικές λύσεις. Αυτή είναι η ουσία της «Εκάβης» που ανεβάζει το «Αμφιθέατρο» την Παρασκευή και το Σάββατο στην Επίδαυρο, όπως τόνισε χθες στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος που επωμίστηκε τη σκηνοθεσία αλλά και τη μετάφραση. «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό κείμενο, ένα έργο τραγικό με καταπληκτικά γνωμικά, τα οποία δεν αναδίδουν την ψυχρότητα του διδακτισμού αλλά τον πόνο και το αίμα της εμπειρίας», αποσαφήνισε ο σκηνοθέτης, γνωστός για την ευαισθησία του στα αρχαία κείμενα.

Αγώνας δρόμου

Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη αντικαθιστώντας την Αννα Συνοδινού, η οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για λόγους υγείας. «Ηταν ένας αγώνας δρόμου για να καταφέρω και νιώθω πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που θα είχα, αν αναλάμβανα τον ρόλο υπό διαφορετικές συνθήκες», υπογράμμισε η πρωταγωνίστρια συμπληρώνοντας: «Το γεγονός ότι έχω υποδυθεί την Εκάβη στο παρελθόν δεν σημαίνει τίποτα, αφού θα πρέπει να μπω σε μια διαφορετική σκηνοθετική αντίληψη. Δεν θα τα κατάφερνα εάν δεν είχα την ψυχολογική στήριξη ολόκληρου του θιάσου και την καθοδήγηση του Σπύρου Ευαγγελάτου». H Λήδα Τασοπούλου που θα ενσαρκώσει την Πολυξένη περιέγραψε τον ρόλο της ως ένα χορό με τον θάνατο: «Υποδύομαι μια γυναίκα που γνωρίζει ότι θα θυσιαστεί και έχει μια ερωτική σχέση, μια λαχτάρα γι’ αυτό που έρχεται».

Δραματική μουσική

Ο Γιώργος Κουρουπός συνέθεσε μια μουσική «περισσότερο δραματική από λυρική» όπου το βάρος πέφτει στη δραματική υφή και όχι στις μελωδίες ή τα τραγούδια καθώς και στις υψηλής ποιότητος ερμηνείες των μουσικών. Το σκηνικό της Αγνής Ντούτση είναι επιβλητικό, αφαιρετικό και φίνο αλλά καθόλου ογκώδες, ενώ τα κοστούμια προέρχονται από ένα μείγμα διαφορετικών εποχών. H νέα μετάφραση του έργου προσπαθεί να κάνει περισσότερο προσιτά στον θεατή τα νοήματα του Ευριπίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή