Καφέ – βιβλιοπωλεία με λίγους αλλά σταθερούς φίλους

Καφέ – βιβλιοπωλεία με λίγους αλλά σταθερούς φίλους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιβλίο και διάβασμα με καφέ είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, αλλά κατά μόνας. Οι οργανωμένοι χώροι των καφέ όμως, στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, δεν φαίνεται να έχει γίνει συνήθεια στους Αθηναίους. Γιατί ενώ καφέ υπάρχουν δεκάδες σε κάθε γωνιά και δρόμο της Αθήνας και των συνοικιών, ενώ βιβλιοπωλεία υπάρχουν επίσης πολλά, οι χώροι που συνδυάζουν την αγορά του βιβλίου με τη συνοδεία του καφέ ή του ποτού είναι ελάχιστοι στο κέντρο της Αθήνας. Το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στην Πανεπιστημίου, το βιβλιοπωλείο «Πατάκης» στην Ακαδημίας, τα καφέ στη Στοά του Βιβλίου και στη Στοά του Αρσακείου, το ισόγειο ΒΟΞ με το υπόγειο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Λιβάνης» στην πλατεία Εξαρχείων και ο καινούργιος χώρος των εκδόσεων «Αγκυρα» σχεδόν στο τέρμα της οδού Σόλωνος.

Σταθεροί και άνω των 30

Οι υπεύθυνοι τριών από τα καφέ-βιβλιοπωλεία φαίνεται να συμφωνούν στη διαπίστωση ότι οι επισκέπτες των βιβλιοπωλείων δεν έχουν συνηθίσει να επισκέπτονται και τα αντίστοιχα καφέ των χώρων. «Οι περισσότεροι απ’ όσους κάθονται στο καφέ είναι άνω των 30 και συνήθως πριν αγοράσουν βιβλία», λέει η Ευαγγελία Κουϊρουκλή από το βιβλιοπωλείο «Πατάκης». Διαπιστώνει ότι υπάρχουν σταθεροί πελάτες, που διαβάζουν τις εφημερίδες της ημέρας και το βιβλίο που προτιμούν στον ελεύθερο χρόνο τους. «Συχνά είναι άνθρωποι από το χώρο του βιβλίου που δίνουν εκεί τα ραντεβού τους», συμπληρώνει. «Δεν έχει γίνει συνήθεια στους ανθρώπους που έρχονται στο βιβλιοπωλείο», διαπιστώνει ο Λεωνίδας Γαλαριώτης από το βιβλιοπωλείο «Λιβάνης» της πλατείας Εξαρχείων, προσθέτοντας ότι τα καφέ-βιβλιοπωλεία δεν έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους. Στο βιβλιοπωλείο ΒΟΞ οι ευκαιριακοί επισκέπτες έρχονται πρώτα σ’ επαφή με το καφέ. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του υπόγειου βιβλιοπωλείου και μια μικρή μερίδα από αυτούς το επισκέπτονται. Περισσότερα από πέντε χρόνια λειτουργεί το καφέ στον έκτο όροφο του «Ελευθερουδάκη». Σε δύο κατηγορίες χωρίζει τους θαμώνες του ο Παντελής Νομικός. Στους ευκαιριακούς επισκέπτες του βιβλιοπωλείου (και του καφέ) και στους εργαζόμενους στους γύρω χώρους, που σταθερά κάνουν το διάλειμμά τους στο καφέ. Υπάρχει βεβαίως και μια μεγάλη μερίδα που κάνει εκεί τις επαγγελματικές της συναντήσεις. Οσο για τις ηλικίες, «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι πελάτες του καφέ είναι από 18 μέχρι 70 χρόνων». Τα καφέ της Στοάς του Βιβλίου είναι δύο και είναι μάλλον διαφορετικές περιπτώσεις από τα υπόλοιπα.

Στη Στοά του Βιβλίου

Το ένα, με τα βιβλιοπωλεία ολόγυρά του, θα μπορούσε να είναι ένα διάλειμμα όσων αγοράζουν τα βιβλία τους από τα βιβλιοπωλεία της Στοάς. Μόνο που τα βιβλιοπωλεία της Στοάς έχουν εξαιρετικά μειωμένη κίνηση. Ετσι, το καφέ είναι στέκι για το κοινό των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στην υπόγεια αίθουσα της Στοάς. Το δεύτερο καφέ της Στοάς λειτουργεί ξεκομμένα από τα βιβλιοπωλεία, παρόλο που λόγω κεντρικής πρόσβασης είναι χώρος συνάντησης των ανθρώπων του βιβλίου. Αλλωστε, αυτό το δεύτερο καφέ της Στοάς λειτουργεί εκτός ωραρίου βιβλιοπωλείων, κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα, παρά μόνο με το ΒΟΞ και τον καινούργιο χώρο των εκδόσεων «Αγκυρα».

Οπως σε ελάχιστα ελληνικά μουσεία υπάρχουν καφέ και χώροι ανάπαυλας, έτσι και σε ελάχιστα βιβλιοπωλεία υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για να ξεφυλλίσουν οι αναγνώστες όσα βιβλία πρόκειται να αγοράσουν ή όσα αγόρασαν. Ισως γιατί είναι μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν τι βιβλία θα αγοράσουν. Ισως γιατί δεν είναι συνηθισμένη εικόνα, ούτως ή άλλως, άνθρωποι που διαβάζουν στα καφέ, στο μετρό, στο παγκάκι ή στο γκαζόν των πάρκων. Παρ’ όλο που τα βιβλιοπωλεία-καφέ έχουν ήδη αρκετούς φίλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή