Τα καβαφογενή ποιήματα εκατό Ελλήνων ποιητών

Τα καβαφογενή ποιήματα εκατό Ελλήνων ποιητών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι δεν έχει ειπωθεί και γραφτεί ακόμα για τον Καβάφη; Κι όμως (στο πλαίσιο του φετινού έτους Καβάφη με αφορμή τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 από το θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή) οι εκδόσεις συνεχίζονται. Τις επόμενες μέρες πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Πάτρας το βιβλίο «Ελληνικά καβαφογενή ποιήματα», σε επιμέλεια και ανθολόγηση Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Περίπου 100 ποιητές ανθολογούνται, οι παλαιότεροι από την Αλεξάνδρεια: Ανάμεσά τους οι Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, M. Αναγνωστάκης, N. Βαγενάς, Γ. Βαρβέρης, K. Βάρναλης, Γ. Βαφόπουλος, Γ. Γεραλής, Γ. Γεράνης, Θ. Γκόρπας, Γ. Δάλλας, Z. Δαράκη, K. Δημουλά, Αθως Δημουλάς, N. Εγγονόπουλος, M. Ελευθερίου, Π. Θασίτης, Εκ. Κακναβάτος, N. Κάλας, Δ. Καλοκύρης, T. Καραγεωργίου, Ζωή Καρέλλη, N. Καρούζος, T. Κατσαρός, N. Λαπαθιώτης, T. Λειβαδίτης, M. Μαλακάσης, Αλ. Μάτσας, K. Μόντης, Μυρτιώτισσα, Ζήσης Οικονόμου, T. Παπατσώνης, Κλέων Παράσκλος, M. Πιερής, M. Πρατικάκης, Γ. Ρίτσος, P. Ρούφος, Γ. Σαραντάρης, P. Σεγκοπούλου, Γ. Σεφέρης, Κυρ. Χαραλαμπίδης, Γ. Χουλιάρας, κ.ά. O Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχει επιμεληθεί ήδη, το 2000, μαζί με τον Νάσο Βαγενά, την ανθολογία με τα ξένα καβαφογενή (είχε εκδοθεί από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας), ενώ το 1998 είχε γίνει η παρωδία των καβαφικών στις εκδόσεις «Πατάκης». «Ολοκληρώνεται έτσι η παρουσία του Καβάφη στη νεότερη ποίηση, ελληνική και ξένη», λέει στην «K» ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Το βιβλίο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Πάτρας περιλαμβάνει εκτενή εισαγωγή και πολλά σχόλια για κάθε ποιητή, «για τα συγκεκριμένα ποιήματα που ανθολογούνται, για τη σχέση των ανθολογούμενων ποιητών με την ποίηση του Καβάφη. Είναι ένα βιβλίο πολύ πιο πέρα από τα ξένα καβαφογενή», συμπληρώνει ο Δ. Δασκαλόπουλος.

Αρχές φθινοπώρου η βιβλιογραφία

Εν τω μεταξύ, στις αρχές του φθινοπώρου θα είναι στα χέρια του αναγνωστικού κοινού η ογκώδης και επίπονη βιβλιογραφία Καβάφη -θα κυκλοφορήσει από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας- έργο στο οποίο ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αφιερώθηκε τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή