ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ATZENTA

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρλάμος στην Κύμη. Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης και ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης οργανώνουν από αυτό το Σάββατο έκθεση χαρακτικής του Γιώργου Βαρλάμου. Εξίσου γνωστός ζωγράφος και χαράκτης, έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητα έργα. Παράλληλα έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά ή εικονογραφήσει με χαρακτικά και σχέδια πάνω από 200 βιβλία. Εχει αφοσιωθεί στην τέχνη και γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά της κλασικής χαρακτικής, καλλιεργώντας όλα της τα είδη: χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία. Εχει εικονογραφήσει και πολλές αφίσες με μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου. O καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Πάρο και σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Αργυρό και τον Παρθένη και χαρακτική με δάσκαλο τον Κεφαλληνό, τον οποίον έζησε από κοντά 14 χρόνια ως συνεργάτης του.

Χρονο – διαγράμματα. Μέχρι τις 2 Αυγούστου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Βαρνά στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολλωνίων της Μήλου. O καλλιτέχνης παρουσιάζει ενότητες από το σύνολο της δουλειάς του με θέμα τα καράβια, το περιβάλλον, τους ορίζοντες και τα ψάρια. Επίσης έχει κατά καιρούς φτιάξει και εγκαταστάσεις. Τα αγαπημένα του υλικά είναι λάδια, ακρυλικά, σκόνες, πλέξι γκλας, επηρεασμένος και από τις εμπειρίες του ως σκηνογράφος. Δημιουργεί μικρόκοσμους πλούσιους σε εσωτερικότητα και φαντασία.

Με δύναμη από τη Ζάκυνθο. O Διονύσης Παπαδάτος επιστρέφει στο γενέθλιο τόπο του και παρουσιάζει στο κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων Κρύπτη στο παραδοσιακό χωριό Μαχαιράδο έκθεση ζωγραφικής. O τίτλος της ενότητας που εκτίθεται είναι «Ουτοπικός χώρος – Μνήμες – Πέρασε μισός αιώνας» και εστιάζει στους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 εν είδει επετείου 50 ετών. O καλλιτέχνης που ύστερα από πολλές δεκαετίες εγκαταστάθηκε ξανά στη Ζάκυνθο, είχε ζήσει από κοντά το συμβάν που χαράχτηκε βαθιά στη μνήμη των κατοίκων. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Τέχνη στην Ντελαγράτσια. Στο νέο δημαρχιακό μέγαρο της Ντελαγράτσιας Σύρου -μια εκπληκτική παλιά βίλα- παρουσιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Ολγας Αναστασιάδου. Πρόκειται για μια σειρά από ακουαρέλες, με θέματα από τον κόσμο της θάλασσας. H ζωγράφος από τη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε τον Ταρσανά του νησιού όπου επισκευάζονται τα καΐκια και εμπνεύστηκε εικόνες για τις υδατογραφίες της. H έκθεσή της ολοκληρώνεται στις 3 Αυγούστου.

Τοπία της Υδρας. O ζωγράφος Στέφανος Ζαννής εκθέτει μέχρι και τις 16 Αυγούστου μια σειρά τοπίων από την Υδρα, στο ξενοδοχείο Μιράντα. Είναι έργα που πραγματοποίησε πρόσφατα στο εργαστήριό του και φιλτράρουν όλην τη μαγεία των χρωμάτων και του φωτός, με ευαισθησία και μεράκι.

Το Τελλόγλειο στη Λέσβο. Στη Μυτιλήνη ταξιδεύει το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης με την έκθεση «Ελληνικά τοπία» που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Teriade. Σαράντα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα από τις συλλογές του Τελλόγλειου συνθέτουν μια ξεχωριστή έκθεση που έχει στόχο τη γνωριμία του κοινού της περιφέρειας με τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Τα έργα απεικονίζουν τοπία του ελληνικού χώρου που έχουν φιλοτεχνήσει Ελληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Αλταμούρας, Ιακωβίδης, Κασόλας, Θεοδωρόπουλος, Θωμόπουλος, Ροϊλός, Χατζής. H έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει ώς τις 29 Σεπτεμβρίου.

Εμπνευσμένοι από τον Απόλλωνα

Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα διαρκέσει η έκθεση «H κληρονομιά του Απόλλωνα» που έχει επιμεληθεί ο Τάκης Μαυρωτάς και παρουσιάζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών. Το εικαστικό γεγονός εντάσσεται στο φετινό θέμα του Φεστιβάλ των Δελφών που έχει να κάνει με τον θεό του φωτός, της αρμονίας, της ποίησης και της μαντικής. Εργα των Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Σαλβατόρ Νταλί, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Φερνάντο Μποτέρο, Chryssa, Γιώργου Σικελιώτη, Αρμαν, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη εικονογραφούν το απολλώνιο πνεύμα και φως. Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης είναι το γεγονός ότι μια σειρά από καλλιτέχνες έκαναν νέες δημιουργίες αποκλειστικά γι’ αυτήν την παρουσίαση, όπως οι Takis, Μυταράς, Φασιανός, Καραβούζης, Σακελλίωνας και Ψυχοπαίδης. Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τον Απόλλωνα και εκθέτουν τη δική τους εκδοχή για την «κληρονομιά» του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή