H ανανεωμένη Λευκωσία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος του εντυπωσιακού αυτοκινητόδρομου που συνδέει το αεροδρόμιο της Λάρνακας με την πρωτεύουσα, τα πρώτα κτίρια της Λευκωσίας μεταδίδουν στον ανυποψίαστο επισκέπτη ένα ανακουφιστικό αίσθημα τάξης και ευμάρειας. H λεωφόρος Μακαρίου είναι μια λιγότερο επιθετική εκδοχή της Κηφισίας με τους δικούς της γυάλινους πύργους, κυρίως τράπεζες και εμπορικά κέντρα, τα χειροπιαστά σύμβολα του κυπριακού οικονομικού θαύματος. Αυτοκίνητα με «τουρκοκυπριακές» πινακίδες προσπαθούν να βρουν το δρόμο για τα παραλιακά θέρετρα. H ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη, μεσογειακή: καφέ, εστιατόρια, βιτρίνες. Τα σπίτια των προαστίων θυμίζουν μεσοαστικές συνοικίες της Αθήνας: το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι, κ.λπ.

Οικοδομική έκρηξη

Εργοτάξια και γερανοί σε συνοδεύουν μέχρι τις παρυφές του κέντρου. H Λευκωσία, το νέο τμήμα της πόλης που αναπτύχθηκε ταχύτατα μετά την τουρκική εισβολή, χτίζεται αδιάκοπα. Δεν μπορείς να αποφύγεις τη σύγκριση: τα οικόπεδα, εδώ, «αναπνέουν» περισσότερο, δεν οικοδομούνται το ένα κολλητά στο άλλο, η πλειοψηφία των νέων κτιρίων δείχνει να έχει αρχιτεκτονική σφραγίδα.

Το νέο στάδιο του ΓΣΠ, για παράδειγμα, στην είσοδο της Λευκωσίας (είναι το γήπεδο που αγωνίστηκε πέρυσι ο Ολυμπιακός εναντίον της Μακάμπι Χάιφα, στο πλαίσιο του Champions League) διεκδικεί υψηλή θέση στην πλούσια ευρωπαϊκή παραγωγή νέων σταδίων και αιφνιδιάζει τόσο για τη σχεδιαστική σύλληψη (η ελικοειδής κερκίδα προβάλλει στον ουρανό σαν μία πινελιά του Νταλί στον αέρα!) όσο και για την εξαιρετική ποιότητα της κατασκευής. Πολύ θα θέλαμε τα γήπεδα του 2004 να έχουν κάτι από αυτό το έργο.

Το νέο κτίριο του ΘΟΚ

Η ολοκλήρωση του νέου σταδίου σήμανε την κατεδάφιση των παλιών εγκαταστάσεων του ΓΣΠ, σε μία από τις πιο κεντρικές περιοχές της Λευκωσίας. Στη θέση του θα ανεγερθεί η νέα έδρα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ενώ διαμορφώνεται και αστικό πάρκο. O ΘΟΚ αντιμετώπιζε οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα. Υστερα από σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, το πρώτο βραβείο απέσπασε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Χαρίλαου Κυθρεώτη. O νέος σε ηλικία αρχιτέκτονας κατόρθωσε να δώσει μια λύση που αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο την κρίσιμη σχέση του νέου κτιρίου με το πάρκο. Τοποθέτησε τον οριζόντιο, ευθύγραμμο όγκο της πρόσοψης κάθετα προς το πάρκο και διαμόρφωσε δύο κεκλιμένα επίπεδα που οδηγούν τους θεατές από το πάρκο στο εσωτερικό του θέατρο και στο φουαγιέ. Ενα εσωτερικό αίθριο στο κέντρο του κτιρίου διαχέει φυσικό φωτισμό στο φουαγιέ αλλά και στα καμαρίνια. Οι δύο αίθουσες θεατών αναπτύσσονται ως ένας οικείος πολυώροφος χώρος: το κυρίως θέατρο, έχοντας ένα πεταλοειδές σχήμα και η μικρότερη σκηνή έχοντας τη μορφή ορθογώνιου χώρου αυλής με μεγάλες πόρτες, με άνοιγμα προς τον εξωτερικό χώρο. Το κτίριο του ΘΟΚ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων μεγάλων έργων (νέο Κοινοβούλιο, νέο δικαστικό μέγαρο) που μαρτυρούν τη νέα εποχή για τη Λευκωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή