Περιπλους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνοθέτης, ετών 14!

H ανακοίνωση με τη λίστα των ταινιών που θα προβληθούν στην «Εβδομάδα της Κριτικής», στο πλαίσιο του προσεχούς φεστιβάλ της Βενετίας (27 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου), έκρυβε εκπλήξεις. H πρωτοεμφανιζόμενη Χάνα Μακμαλμπάφ είναι αδελφή της γνωστής Ιρανής σκηνοθέτιδας Σαμίρα Μακμαλμπάφ. Πού είναι το περίεργο; H Χάνα είναι μόλις 14 ετών! Στην ταινία της («H χαρά της τρέλας»), που είναι ντοκιμαντέρ και θα διεκδικήσει το πρώτο βραβείο αξίας 100 χιλιάδων ευρώ, καταγράφει τις προσπάθειες της μεγαλύτερης αδελφής της να γυρίσει το δικό της φιλμ στο Αφγανιστάν (είχε τίτλο «Στις πέντε το απόγευμα» και προβλήθηκε στις Κάννες).

Ο Ραφαήλ μένει στην Αγγλία;

Το πρώτο βήμα έγινε. To βρετανικό Λόττο για την πολιτιστική κληρονομιά (Heritage Lottery Fund) αποφάσισε τελικά να επιχορηγήσει με το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων λιρών την απόκτηση ενός εξαιρετικά σημαντικού πίνακα του Ραφαήλ από την Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας (βλέπε δημοσίευμα «K», 23.07.03, σελ. 14). «H Παναγία και το Παιδί», φιλοτεχνημένος στη Φλωρεντία το 1507-08 περίπου, έχει δανειστεί από τον δούκα του Νορθάμπερλαντ στην Εθνική Πινακοθήκη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο δούκας σκόπευε να πουλήσει τον σπάνιο πίνακα στο μουσείο J Paul Getty στην Καλιφόρνια. H χθεσινή εξέλιξη αναζωπύρωσε τις ελπίδες της Εθνικής Πινακοθήκης να κρατήσει τον μοναδικό αυτό Ραφαήλ στην Αγγλία. Απομένει να συγκεντρώσει έως τις 27 Αυγούστου ένα επιπλέον ποσό 9,5 εκατ. λιρών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.

Από την Αβάνα στην Ελλάδα

Είναι ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά σχήματα στην Κεντρική Αμερική, το Τεάτρο Μπουέντια, με εμψυχώτριες τη σκηνοθέτιδα Flora Lauteκαι τη δραματουργό Raquel Qarrio, καθηγήτριες στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου κάλεσε το Τεάτρο Μπουέντια στην Ελλάδα, όπου θα παρουσιάσει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη: απόψε στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Μοσχοπόδι Θηβών (1 χλμ. από τη Θήβα) και το Σάββατο 26 Ιουλίου στο Κάστρο της Μενδενίτσας (204ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας).

Η μουσική στα νησιά

Η Λήμνος έχει σειρά, το Σαββατοκύριακο, για τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας», που οργανώνουν συναντήσεις στα μουσικά εργαστήρια των νησιών με τη συμπαράσταση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και των δήμων. Στη Λήμνο, παρούσα θα είναι η πρόεδρος του Συνδέσμου, Λήδα Κροντηρά Νασούφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή