OI ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O άνθρωπος του τρένου» (L’ Homme du Train») (**). Ευαίσθητος και μελαγχολικός στην τελευταία του ο Πατρίς Λεκόντ σκηνοθετεί μια ιστορία φιλίας μεταξύ ανδρών. Αφορμή για το σχέδιο ήταν ο παλιός μεγάλος μύθος του γαλλικού ροκ Τζόνι Χάλιντεϊ, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε εκφράσει την επιθυμία του στον Λεκόντ να παίξει σε μια ταινία του. Το σενάριο (του βετεράνου Κλοντ Κλοτζ) είναι για δύο ρόλους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του Χάλιντεϊ και του συμπρωταγωνιστή του -και μόνιμου συνεργάτη του Λεκόντ- Ζαν Ροσφόρ.

Η εισαγωγή θυμίζει μοτίβο από γουέστερν. Ενας μοναχικός ξένος φτάνει σε μια μικρή πόλη, κάπου στη γαλλική επαρχία, με σκοπό να οργανώσει τη ληστεία της τοπικής τράπεζας. Τυχαία γνωρίζεται με έναν συνταξιούχο καθηγητή φιλολογίας, που ετοιμάζεται για επέμβαση by pass στην καρδιά, και γίνεται φίλος του.

Η αχίλλειος πτέρνα του «Ανθρώπου του τρένου» είναι και η γοητεία του. Το φιλμ δεν έχει χαρακτήρες, αλλά τύπους σχηματικούς, δεδομένους εξαρχής. O Χάλιντεϊ με το δερμάτινο μπουφάν και το εκφραστικό βλέμμα επιβάλλει την παρουσία του ως κουρασμένος γκάνγκστερ που δεν αποζητά παρά ένα ήσυχο καταφύγιο για το υπόλοιπο της ζωής του. O Ροσφόρ, αντιθέτως, ονειρεύεται την περιπέτεια και τον κίνδυνο για επίλογο της μονότονης ζωής του.

Η σκηνοθεσία του Λεκόντ κρατά χαμηλούς τους τόνους αξιοποιώντας τη μουσική του Πασκάλ Εστέβ στο έπακρο για την ατμόσφαιρα, που θυμίζει κάτι από το παλιό γαλλικό αστυνομικό φιλμ.

«Οι συμπέθεροι» («The In-Laws») (*). Ριμέικ της ομώνυμης χολιγουντιανής κωμωδία που είχε σκηνοθετήσει το 1979 ο Αρθουρ Χίλερ. O Μάικλ Ντάγκλας και ο Αλμπερτ Μπρουκς ζουν μια τρελή περιπέτεια τις παραμονές του γάμου των παιδιών τους. Υπεύθυνος γι’ αυτό ο Ντάγκλας, ο οποίος είναι κάτι σαν Τζέιμς Μποντ της  CIA. Γυρίστηκε από τον Αντριου Φλέμινγκ.

«Ταξί 2» («Taxi 2») (x). Γαλλική περιπέτεια, η οποία συναγωνίζεται το Χόλιγουντ στη μάχη των εφέ της… λαμαρίνας.

«Ο ηλίθιος και ο πανηλιθιότερος» («Dumb and Dumberer» (x). Τα μαθητικά χρόνια του «Ηλίθιου και πανηλίθιου» Ο,τι δηλώνει ο τίτλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή