H βιογραφία του ψυχολόγου Καρλ Γιουνγκ

H βιογραφία του ψυχολόγου Καρλ Γιουνγκ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1975 η Ανιέλα Τζαφέ, επί χρόνια γραμματέας, φίλη και μαθήτρια του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ ανέλαβε να γράψει τη βιογραφία του μεγάλου ψυχολόγου. Ηταν λίγο μετά την εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Γιουνγκ, που διοργάνωσαν ο Δήμος Ζυρίχης, το Ινστιτούτο K. Γκ. Γιουνγκ και η Ψυχολογική Λέσχη της Ζυρίχης.

Αυτή η έκδοση κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Ιάμβλιχος» σε μετάφραση Κώστα Ζάρρα.

Πρόκειται για μια εικονογραφημένη καταγραφή της ζωής και του έργου του Καρλ Γιουνγκ, η οποία συντίθεται από μια σπάνια συλλογή ντοκουμέντων, φωτογραφιών, καλλιτεχνικών έργων, εκ των οποίων 11 είναι φιλοτεχνημένα από τον ίδιο τον Γιουνγκ. Περιλαμβάνονται επίσης ανέκδοτες επιστολές και άρθρα, που συνδέονται εύστοχα με αποσπάσματα από γνωστά έργα του και συνοδεύονται από επεξηγηματικό σχολιασμό της Ανιέλα Τζαφέ.

Τις σελίδες της βιογραφίας συμπληρώνουν, η ζωή του ψυχολόγου, με χρονολογική σειρά. H συγγραφέας – βιογράφος ανατρέχει στους προγόνους του, στο εφηβικό του ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό, στην περίοδο της κλινικής Μπουργκχόλζλι, στη συνεργασία και τη φιλία του με τον Φρόιντ, στην επίσκεψή του στην Αμερική και στη θρυλική του επαφή με το ασυνείδητο.

Με τον Φρόιντ

Τον Φεβρουάριο του 1907 έγινε η πρώτη συνάντηση του Γιουνγκ με τον Φρόιντ. «Συναντηθήκαμε στη μία το μεσημέρι και μιλήσαμε δίχως ανάπαυλα για δεκατρείς ολόκληρες ώρες. O Φρόιντ ήταν ο πρώτος σημαντικός άνδρας που συνάντησα. Σύμφωνα με τις ώς τότε εμπειρίες μου κανείς δεν μπορούσε να συγκριθεί μαζί του. Δεν υπήρχε τίποτε το κοινότοπο στις απόψεις του. Τον βρήκα εκπληκτικά έξυπνο, πανούργο και σίγουρα αξιόλογο. Οι πρώτες μου εντυπώσεις γι’ αυτόν παρέμειναν λίγο μπερδεμένες? δεν μπορούσα να τον καταλάβω. Με εντυπωσίασαν όσα είπε για τη σεξουαλική θεωρία του. Πάντως, τα λόγια του δεν μπορούσαν να απομακρύνουν τους δισταγμούς και τις αμφιβολίες μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή