Οταν το ταγκό συναντά τον σύγχρονο χορό

Οταν το ταγκό συναντά τον σύγχρονο χορό

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ακόμη παράσταση ταγκό. Γιατί όχι; Πολύ περισσότερο, όταν η βραδιά τανγκό που μας υπόσχεται η ομάδα TangoKinesis είναι μια καλλιτεχνική πρόταση, διαφορετική από τις συνηθισμένες. Την Τετάρτη και Πέμπτη (30-31/7) έχουμε κάθε λόγο να ανηφορίσουμε στο Θέατρο του Λυκαβηττού. H ομάδα χορού TangoKinesis και η Αννα Μαρία Στέκελμαν, η πιο δημοφιλής χορογράφος της Λατινικής Αμερικής, υπόσχονται να μας χαρίσουν δύο μοναδικές βραδιές, γεμάτες πάθος και δύναμη: «Tangos y Valses» («Ταγκό και Βαλς»).

Η ομάδα TangoKinesis είναι μοναδική στον χαρακτήρα, με δική της ταυτότητα και κυρίως με έναν ξεχωριστό συνδυασμό: η ελευθερία και ο αισθησιασμός που εκπέμπει το τανγκό, συναντά τον δυναμισμό και την ευρηματικότητα του σύγχρονου χορού. Δραματικές καταστάσεις πάθους και ερωτισμού. Δύο σουίτες διάρκειας σαράντα πέντε λεπτών η καθεμία. Παραδοσιακά κομμάτια τανγκό, κλασική μουσική, βαλς, μέχρι και ηχητικά αποσπάσματα από φωνές και κροτάλισμα πολυβόλων.

Εντυπωσιακά ταγκό, ιλιγγιώδη βαλς

Η Αννα Μαρία Στέκελμαν συνθέτει μια παράσταση υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής ποιότητας, παρουσιάζοντας οχτώ χορευτές επί σκηνής σε τρεις ξεχωριστές χορογραφίες. Αυτονομία, πρωτοτυπία και απίστευτα γρήγοροι ρυθμοί. Τα τανγκό της Στέκελμαν είναι εντυπωσιακά, με πάθος και νεύρο, χιούμορ και πνεύμα, ενώ τα βαλς της είναι ιλιγγιώδη και λυρικά, με πολλές αναφορές στις ευρωπαϊκές καταβολές τους.

Τις εντυπωσιακές σε σύλληψη και εκτέλεση χορογραφίες, απογειώνουν οι εξαιρετικοί φωτισμοί του Omar Possemato, καθώς και η μουσική επένδυση από τον Edgardo Rudnitzky, η οποία κατέχει ξεχωριστό και ουσιαστικό ρόλο στην παρουσίαση των κομματιών (συνθέσεις των Αστορ Πιατσόλα, Βιβάλντι, Στράους, αλλά και παραδοσιακά τανγκό). Χορεύουν οι Nora Robles, Pedro Calveyra, Marcelo Carte, MartiRodriguez, Gisela Natoli, Mercedes Appugliese, Facundo Mercado, Vanessa Οdetti.

Το συγκρότημα

Η Αννα Μαρία Στέκελμαν, καλλιτεχνική διευθύντρια του συγκροτήματος, σπούδασε μοντέρνο χορό στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής με τις Paolina Ossona και Renate Schottelius, καθώς και στη Νέα Υόρκη στη σχολή σύγχρονου χορού της Μάρθα Γκράχαμ.

Υπήρξε μέλος της εταιρείας χορού Oscar Araiz, ενώ το 1972 περιόδευσε στην Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική, ως μέλος της Opera Collage (Ερευνα Χορού και Μουσικής). Ιδρυτικό στέλεχος του Ballet Contemporaneo del Teatro SaΜartiτου Μπουένος Αϊρες, η Αννα Μαρία Στέκελμαν υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος της ομάδας, με την οποία άρχισε να μελετά το τανγκό και τη σχέση του με τον σύγχρονο χορό. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, που διήρκεσε για περισσότερα από δέκα χρόνια, ήταν η ίδρυση της δικής της ομάδας το 1991. Πιο πρόσφατα χορογράφησε για το Ballet Argentino του Χούλιο Μπόκα, για το Ballet dell’ Opera της Ρώμης, το Ballet Nacional de Chile και το Ballet del Teatro Colon. Χορογράφησε επίσης τρεις σκηνές για την ταινία «Tango» του Ισπανού σκηνοθέτη Κάρλο Σάουρα, που ήταν υποψήφια για το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Για τη δουλειά της στο «Tango», η Ακαδημία Χορού του Λος Αντζελες, της απένειμε το Αμερικανικό Βραβείο Χορογραφίας. Το 1992 η ομάδα της έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ της Ναντ στη Γαλλία και τον επόμενο χρόνο παρουσίασε για πρώτη φορά το Tangokinesis, την παράσταση που έδωσε αργότερα το όνομά της στο σχήμα.

Από τότε έχει περιοδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντας τη δουλειά της στα σημαντικότερα φεστιβάλ και θέατρα: Jerusalem Festival (Ισραήλ), Festival Paiz (Γουατεμάλα), Biennale de la Danse (Λυών, Γαλλία), Colorado Dance Festival (ΗΠΑ) κ. ά. Την περίοδο 1999-2000, το «Tango Kinesis» πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ, με περισσότερους από είκοσι σταθμούς. Τον Μάρτιο του 2000, η ομάδα παρουσίασε για πρώτη φορά στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον, μια παράσταση-πολυθέαμα και αργότερα έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ «Celebrate Buenos Aires!» της Νέας Υόρκης.

Τον Ιούλιο του 2001 η ομάδα ανέβασε για πρώτη φορά την παράσταση «Suite de Tango» στο Εθνικό Θέατρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, ενώ την περίοδο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2001 περιόδευσε για δεύτερη φορά στην Αμερική. Τον Μάρτιο του 2002, το TangoKinesis πραγματοποίησε μια άκρως επιτυχημένη εμφάνιση στο Φεστιβάλ Τανγκό του Μπουένος Αϊρες.

Συνένωση δύο χορογραφικών γλωσσών

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ομάδας; H συνένωση δύο διαφορετικών χορογραφικών γλωσσών, του σύγχρονου χορού και του τανγκό. O συνδυασμός χορευτών από δύο διαφορετικά ρεύματα: οι γυναίκες προέρχονται από τον χώρο του κλασικού χορού, ενώ οι άντρες από τον χώρο του τανγκό και του παραδοσιακού. Παρά τη διαφορετικότητά τους και τα δύο χορευτικά στυλ συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους, ενώ το σχήμα δανείζεται συχνά στοιχεία από άλλα είδη χορού.

Η παράσταση «Tangos y Valses» θα επαναληφθεί για μια και μοναδική βραδιά στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, το Σάββατο 2 Αυγούστου.

Τα εισιτήρια προπωλούνται: Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210-32.21.459), Ticket Hellas (τηλ. 210-61.89.300), Box Office (τηλ. 210-60.03.537), Metropolis (Πανεπιστημίου 64, Τσακάλωφ, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Κηφισιά). Τιμές εισιτηρίων: 30, 40 ευρώ προπώληση. 35, 45, 55 ευρώ, στο ταμείο του θεάτρου την ημέρα της παράστασης. Ωρα έναρξης 9.30 μ. μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή