«Επιτρέποντες» στην Επίδαυρο

«Επιτρέποντες» στην Επίδαυρο

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Μένανδρος δεν συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς αρχαίους συγγραφείς. Είναι μεταγενέστερος του Αριστοφάνη και των μεγάλων τραγικών: έζησε και έγραψε διακόσια χρόνια μετά τη «χρυσή περίοδο» της αττικής κωμωδίας. Τα έργα του ανεβαίνουν σπάνια και τις σχετικά περιορισμένες απόπειρες τις χρωστάμε, κατά κύριο λόγο, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου που μας έδωσε πριν από λίγα χρόνια μία επιτυχημένη αναβίωση της «Σαμίας». Φέτος, μας συστήνει τους «Επιτρέποντες» που έκαναν πρεμιέρα στη Λευκωσία τον Ιούνιο και καταφθάνουν το πρώτο διήμερο του Αυγούστου στην Επίδαυρο για να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους και στο ελλαδικό κοινό.

Σε ύφος κωμειδυλλίου

Οπως και στην περίπτωση της «Σαμίας», έτσι κι εδώ επιλέχθηκε η επιτυχημένη υιοθεσία της καθαρεύουσας? μιας καθαρεύουσας εύληπτης, δροσερής, πικάντικης. Κι αυτό γιατί το δίδυμο Γιάννη Βαρβέρη (έκανε τη μετάφραση και έγραψε τους ξεκαρδιστικούς στίχους των χορικών) και Εύης Γαβριηλίδη (στη σκηνοθεσία) τοποθέτησε τη δράση της συγκεκριμένης κωμωδίας στις αρχές του περασμένου αιώνα, προκειμένου να υπάρχει αντιστοιχία με το ύφος, τη γλώσσα και τους τρόπους του αθηναϊκού κωμειδυλλίου. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Πιατάς (Ονήσιμος), Σταύρος Λούρας (Καρίων), Νίκος Χαραλάμπους (Σμικρίνης), Βαρνάβας Κυριαζής (Χαιρέστρατος), Στέλα Φυρογένη (Αβρούλα), Χριστίνα Παυλίδου (Παμφίλη). Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, οι χορογραφίες των Ξεννή και Τζίλιαν Βαττή, η διδασκαλία μουσικής της Μάρως Σκορδή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή