Ανοιχτός ο δρόμος για το Μουσείο Ακρόπολης

Ανοιχτός ο δρόμος για το Μουσείο Ακρόπολης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O δρόμος για την ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης άνοιξε καθώς υπερνικήθηκε και το τελευταίο, κατά τα φαινόμενα, εμπόδιο: η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση αναστολής του εκπροσώπου του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη. Το ΣτΕ έκρινε ότι η αρχική μελέτη τροποποιήθηκε και στις 4 Ιουλίου του 2003 εκδόθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο νεότερη, που ενέκρινε τις τροποποιήσεις, όπως και τις νέες επιμέρους μελέτες οι οποίες συντάχθηκαν. Επιπλέον, η Ολομέλεια του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου έκρινε ότι η νέα υπουργική απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπροσβαλλόμενη και για τον λόγο αυτό προχώρησε στην απόρριψη της αίτησης αναστολής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού περιθώριο έξι ημερών προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, έτσι ώστε να κρίνει την υπόθεση. Ταυτόχρονα, είχε διατάξει τη διακοπή των έργων στο τμήμα του εργοταξίου στο οποίο έχουν ανευρεθεί αρχαία.

Το είδος των επεμβάσεων

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εξέτασε έγγραφα τα οποία αφορούσαν στο είδος επεμβάσεων που προβλέπονται να γίνουν εντός της ζώνης των διατηρουμένων αρχαιοτήτων, στην τοποθέτηση των υποστυλωμάτων εντός της κρίσιμης, αρχαιολογικά, περιοχής και στον ακριβή αριθμό και θέση των υποστυλωμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη μείωση του αριθμού των υποστυλωμάτων επί του αρχαιολογικού χώρου σε 43 αντί 55. Με αυτόν τον τρόπο, από τα 3,7 στρέμματα που καταλαμβάνει η ανασκαφή στο οικόπεδο του Μακρυγιάννη, τα υποστυλώματα θα καταλαμβάνουν συνολική έκταση μόλις 70 τ.μ.

Μετά και τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όλα τα δεδομένα σκιαγραφούν μια αρκετά αισιόδοξη εικόνα. Μέσα στο φθινόπωρο θα αρχίσει η κατασκευή του σκελετού του Μουσείου, δήλωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής. Αν και από πολλές πλευρές εκφράζεται δυσπιστία, τόσο ο κ. Παντερμαλής όσο και ο υπουργός Πολιτισμού έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της κατασκευής του κελύφους του κτιρίου (σε σχέδια Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη) και η λειτουργία ορισμένων αιθουσών έως το καλοκαίρι του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή