«Κατά φαντασίαν ασθενής» στο Ηρώδειο

«Κατά φαντασίαν ασθενής» στο Ηρώδειο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις τέσσερις παραστάσεις του «μολιερικού» φετινού θεατρικού καλοκαιριού των ΔΗΠΕΘΕ, ο «Κατά φαντασίαν ασθενής», παρουσιάζεται απόψε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. O Γιώργος Παρτσαλάκης έχει επωμισθεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο, υποδυόμενος τον υποχόνδριο ήρωα. O Βασίλης Νικολαΐδης υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία, ενώ συνεργάστηκε με τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο στη μετάφραση και τη διασκευή του έργου.

Μια σάτιρα της ιατρικής

Ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, στο κύκνειο άσμα του, επιλέγει ως συνήθως να τοποθετήσει στο κέντρο της δράσης την ανθρώπινη μικρότητα, η οποία στην κωμωδία αυτή σχετίζεται με μια σειρά από συμπτώματα ασθενειών και γιατροσόφια. O Μολιέρος σκιαγράφησε τον χαρακτήρα του Αργκάν, πετυχαίνοντας ουσιαστικά να ανεβάσει στη σκηνή μια σάτιρα της ιατρικής. Αντλώντας στοιχεία από τις δικές του εμπειρίες, σμιλεύει έναν αρρωστομανή ήρωα, που είναι έτοιμος να προβεί σε μια παράλογη πράξη προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες από τους γιατρούς. Εμπιστεύεται τους κομπογιαννίτες που του προτείνουν διάφορες «θεραπείες» και ωθεί την κόρη του να παντρευτεί -παρά τη θέλησή της- τον νεαρό γιο ενός εκ των γιατρών του. Χρειάζεται να προσποιηθεί τον πεθαμένο για να καταφέρει τελικά να καταλάβει ποιος τον κοροϊδεύει.

Τα σκηνικά – κοστούμια είναι του Νίκου Σαριδάκη, η μουσική του Μανώλη Μανουσάκη και οι χορογραφίες της Εφης Καρακώστα. Εκτός από τον Γιώργο Παρτσαλάκη, παίζουν οι: Πένυ Παπουτσή, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κατερίνα Μανουσοπούλου, Γιάννης Κρανάς, Δημήτρης Βογιατζής, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Φώτης Σπύρος, Δημήτρης Χαβρές, Γιάννης Κοτσαρίνης και Θωμαΐς Ανδρούτσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή