Χωρίς τα αστεία και τις ατάκες του Μπομπ Χόουπ

Χωρίς τα αστεία και τις ατάκες του Μπομπ Χόουπ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον Γκρέγκορι Πεκ και την Κάθριν Χέπμπουρν, το Χόλιγουντ θρηνεί ένα ακόμη από τα δημοφιλέστερα ινδάλματα της δοξασμένης του περιόδου. Δύο μόλις μήνες αφού έκλεισε τα εκατό του χρόνια, ο Μπομπ Χόουπ, ο δημοφιλέστερος κωμικός στην Αμερική, πέθανε από πνευμονία στο σπίτι του στην Καλιφόρνια.

Ατάκα και «τάιμινγκ»

Τα τελευταία χρόνια, ο Χόουπ δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις, αφού είχαν περιοριστεί η όραση και η ακοή του. Οι ζωντανές εμφανίσεις του ήταν το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της καριέρας του. Το όνομά του είχε ταυτιστεί με τις περιοδείες που έκανε όπου υπήρχε αμερικανικός στρατός ανά την υφήλιο, από τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Τόσο συχνά έλειπε από το σπίτι του, που έλεγε ότι όταν γύριζε, τα παιδιά του νόμιζαν ότι τον είχαν κλείσει για μια πριβέ εμφάνιση. H παρουσία κοινού ήταν κάτι αναγκαίο για εκείνον. Οταν γύριζε ταινίες καλούσε μεγάλες ομάδες φίλων και θεατών, ενώ ακόμη και όταν έκανε καριέρα στο ραδιόφωνο, ήθελε να έχει κόσμο μπροστά του.

Βασικό στοιχείο της περσόνας του ήταν το τάιμινγκ και η ατάκα. Από το στόμα του έβγαιναν οι ιδέες και τα αστεία περίπου εκατό συγγραφέων, που παρήγαγαν χιλιάδες αστεία, τα οποία ο Χόουπ αρχειοθετούσε συστηματικά και ανέσυρε όταν ένιωθε ότι χρειάζεται κάτι δοκιμασμένο. Περισσότερες από 89.000 σελίδες με τα αστεία του βρίσκονται σήμερα σε έναν ειδικό χώρο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου

Οι ατάκες του είχαν συχνά έναν έντονο αυτοσαρκασμό για τη στραβή του μύτη. Ωστόσο, ο ίδιος ήταν εξαιρετικά φιλάρεσκος και νάρκισσος. Ελεγαν ότι του ήταν αδύνατον να περάσει μπροστά από καθρέφτη και να μη ρίξει μια ματιά. Με τα χρόνια, η κωμική του προσωπικότητα δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στις κοινωνικές αλλαγές και συχνά υπήρξαν διαμαρτυρίες για τα σεξιστικά του αστεία, όπως το 1970, που έλεγε για τις φεμινίστριες: «Πού αλλού, παρά στην Αμερική, θα μπορούσαν τα μέλη του Κινήματος Απελευθέρωσης των Γυναικών να βγάζουν τα σουτιέν τους και μετά να βγαίνουν στην τηλεόραση και να παραπονιούνται για έλλειψη υποστήριξης;».

Ο Χόουπ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1903. H οικογένειά του μετανάστευσε στην Αμερική τέσσερα χρόνια αργότερα. «Είμαστε Αγγλοι. Ημασταν πολύ φτωχοί για να είμαστε Βρετανοί», έλεγε για την καταγωγή του. Αφού άρχισε να εργάζεται ως κωμικός και χορευτής στο θέατρο, έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση το 1938. Συνεργάστηκε με τον Μπινγκ Κρόσμπι σε έναν μεγάλο αριθμό ταινιών, σε αρκετές από τις οποίες το ντουέτο τους έγινε τρίο, με τη συμμετοχή της Ντόροθι Λαμούρ. Χαρακτηριστικότερο σημείο της συνεργασίας τους ήταν η σειρά επτά ταινιών «Road to… (Singapore, Zanzibar, Morocco, Utopia, Rio, Bali, Hong Κong)».

Παρών σε 18 Οσκαρ

Το όνομα του Χόουπ έχει συνδεθεί με τα Οσκαρ, περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου καλλιτέχνη. Είχε παρουσιάσει την απονομή 18 φορές, χωρίς ο ίδιος να κερδίσει ποτέ. Του έχουν ωστόσο απονεμηθεί πέντε διαφορετικά βραβεία από την Ακαδημία Κινηματογράφου.

Εχοντας χαρακτηριστεί ως ο πιο δημοφιλής Αμερικανός διασκεδαστής, ο Χόουπ, εκτός από μια καριέρα πολλών δεκαετιών, κατέχει και δύο ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες: είναι ο ηθοποιός με το μεγαλύτερο σε διάρκεια συμβόλαιο (61 χρόνια στο δίκτυο NBC) και ο πιο τιμημένος άνθρωπος της ψυχαγωγίας με περισσότερα από 1.500 βραβεία και διακρίσεις. Μάλιστα για να τα φυλάξει, είχε νοικιάσει μια μεγάλη αποθήκη αποκλειστικά γι’ αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή