Απειλείται με κατεδάφιση το σπίτι του Γ. Σκαρίμπα

Απειλείται με κατεδάφιση το σπίτι του Γ. Σκαρίμπα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σπίτι στο οποίο ο Γιάννης Σκαρίμπας έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη Χαλκίδα προορίζεται για κατεδάφιση. Το μικρό σπίτι, το οποίο ανήκει σε ιδιώτες, βρίσκεται κατά τραγικώς διαπιστωμένη σήμερα ειρωνεία στην οδό Σκαρίμπα, καθότι η Χαλκίδα οφείλει πολλά στον συγγραφέα της. H άδεια κατεδάφισης της οικίας, στην οποία διέμενε ώς τον θάνατό του ο Γιάννης Σκαρίμπας, έχει εκδοθεί από το Γραφείο Πολεοδομίας του Δήμου Χαλκίδας και οι εργασίες που θα ισοπεδώσουν το ιστορικό οίκημα προβλέπεται να αρχίσουν άμεσα.

Η είδηση έχει αναστατώσει τον πνευματικό κόσμο της πόλης, αλλά και όσους διατηρούν τέτοιου είδους ευαισθησίες. H άγνοια φέρει προφανώς ένα μέρος ευθύνης για την επιχειρούμενη κατεδάφιση, όπως άλλωστε και για τη βάναυση κακοποίηση της νεοκλασικής Χαλκίδας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Απουσιάζει, όμως, και το θεσμικό πλαίσιο που θα ταξινομούσε τον κτιριακό και ιστορικό πλούτο και θα πρότεινε κατά περίπτωσιν λύσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος Χαλκιδέων εμφανίζεται θετικός να συζητήσει τυχόν εκ των υστέρων προτάσεις.

Πρώτη κίνηση για την ύστατη σωτηρία της οικίας Σκαρίμπα είναι η αίτηση της κυρίας Κάλλιας Χατζηγιάννη, προϊσταμένης των ΓΑΚ – Αρχείων N. Ευβοίας και μέλους του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα». H αίτησή της, με ημερομηνία 28 Ιουλίου 2003, απευθύνεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών), στην A΄ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στο Γραφείο Πολεοδομίας Δήμου Χαλκιδέων και στην Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου Δ/νσης Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος.

«Για λόγους εξαιρετικού ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος ζητώ την άμεση κήρυξη του ακινήτου ως διατηρητέου και την αξιοποίησή του ως Μουσείου Σκαρίμπα», αναφέρεται στην αίτηση. «Ζητώ επίσης την αναστολή της άδειας κατεδάφισης, καθώς και κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στον χώρο και την επί αποδείξει σχετική ενημέρωση των ιδιοκτητών (…) Θεωρώντας ότι η κατεδάφιση του σπιτιού θα αποτελέσει όνειδος για την πόλη, παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες και την ανάληψη οποιουδήποτε οικονομικού ή άλλου κόστους συνεπάγεται αυτή η διαδικασία».

Ο Γιάννης Σκαρίμπας (1893-1984) συνέδεσε τη ζωή του με τη Χαλκίδα, όπου εγκαταστάθηκε το 1919, με διορισμό στο τελωνείο της πόλης. Εκεί παντρεύτηκε (την Ελένη Κεφαληνίτη με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά) και εκεί, στη Χαλκίδα, δημοσίευσε το έργο του. Στο κοιμητήριο της πόλης βρίσκεται ο τάφος του συγγραφέα που αγάπησε τη Χαλκίδα σαν πραγματική πατρίδα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή