Νέο δημαρχείο, κυψέλη συνεύρεσης αποκτά το Μεσολόγγι

Νέο δημαρχείο, κυψέλη συνεύρεσης αποκτά το Μεσολόγγι

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα δημαρχεία που κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια τόσο στα προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όσο και σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, έχουν δώσει διέξοδο σε σημαντικό αριθμό αρχιτεκτόνων που δεν έχουν πάντα τις ευκαιρίες για να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους, υπό ένα μάλλον ευνοϊκό καθεστώς, όπως είναι αυτό των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το νέο δημαρχιακό μέγαρο του Μεσολογγίου. Χωροθετημένο στις παρυφές του κέντρου της πόλης, το νέο δημαρχείο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος ενός μάλλον εκτεταμένου οικοδομικού τετραγώνου. Το πρώτο βραβείο κατοχυρώθηκε στον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τριποδάκη, ο οποίος συνεργάστηκε με τους E. Φρεζάδου, B. Μπουλουγούρη, I. Τριπιδάκη (σύμβουλοι) και E. Νάτση (συνεργάτις).

Ο Αλέξανδρος Τριποδάκης, γνωστός και από τη θητεία του στον Δήμο Αθηναίων, επί δημαρχίας Αντώνη Τρίτση, δεν αντιμετώπισε το νέο δημαρχείο σαν έναν αμιγώς γραφειοκρατικό οργανισμό, αλλά σαν κάτι περισσότερο? σχεδίασε μία μοντέρνα κυψέλη κοινωνικής συνεύρεσης και πολιτιστικής δημιουργίας, που αφενός θα ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες λειτουργικές ανάγκες ενός δημαρχείου και αφετέρου θα μετριάζει τις ελλείψεις της πόλης σε ανάλογους χώρους. H συμπαγής, σχεδόν «φρουριακή», πίσω όψη του κτιρίου θέτει αυστηρό όριο προς το μέτωπο των υπόλοιπων οικοδομών του τετραγώνου, ενώ, σε συνδυασμό με τον επίσης συμπαγή όγκο της αίθουσας εκδηλώσεων, σχηματίζεται ένα σχήμα υποδοχής σε σχήμα Γ. Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στις ελλειπτικές όψεις της εισόδου όπου τα διαφανή, κεκλιμένα τμήματα της άνω δομής υποχωρούν προς όφελος διαδοχικών υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων. «Ως αρχιτέκτονας οφείλεις να λαμβάνεις υπόψη σου όλους τους παράγοντες που καθόρισαν το δομημένο περιβάλλον της πόλης, δεν μπορείς να τους αγνοείς», υποστηρίζει ο Αλ. Τριποδάκης, εξηγώντας την υπαινικτική ενσωμάτωση συμβόλων της ταυτότητας του Μεσολογγίου στον σχεδιασμό του κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή