Δυναμική επιστροφή των επτάψυχων Duran Duran

Δυναμική επιστροφή των επτάψυχων Duran Duran

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δεκαετία του ’80 ανήκει, μουσικά τουλάχιστον, στους Ντουράν Ντουράν. Και το φθινόπωρο του 2003; O Σάιμον Λε Μπον και η παρέα του, Νικ Ρόουντς, Τζον και Ρότζερ Τέιλορ (που δεν έχουν καμία συγγένεια μεταξύ τους, απλώς κοινό επώνυμο, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας), επιστρέφουν τον Σεπτέμβριο με ένα διπλό dvd, ένα άλμπουμ στο δρόμο και συναυλίες, ενώ η EMI ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει κι ένα κουτί 13 cd με όλα τα σινγκλ από το 1981 μέχρι το 1985, μαζί κι ένα άλμπουμ «Greatest» (για να κάνουμε και την επανάληψή μας).

Ξεχάστε τις ανταύγειες, τα αϊλάινερ, τη λακ, τα πετρόλ κοστούμια και τις βάτες, τα βίντεο-κλιπ πάνω σε ελέφαντες, στον πύργο του Αϊφελ και σε υπερπολυτελή γιοτ, που εξέφραζαν την κακογουστιά και την υπερβολή των eighties. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι υιοθετούν πλέον τις στυλιστικές οδηγίες του Ντέιβιντ Μπέκαμ και δεν διστάζουν να μιλήσουν και για την αναγέννηση του συγκροτήματος με το διπλό όνομα.

Είχαν απλώς τεμπελιάσει

Δεν είναι τυχαίο πως η παγκόσμια περιοδεία τους ξεκίνησε ήδη από την Ιαπωνία, εκεί όπου τους αποθεώνουν ακόμη σαν θεούς, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον φωτογενή σταρ του ποδοσφαίρου. «Ξεκινήσαμε την τουρνέ από την Ιαπωνία γιατί θέλαμε να είμαστε σίγουροι για την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού», λέει ο Σάιμον Λε Μπον. Και ο Νικ Ρόουντς, ο κιμπορντίστας των Ντουράν Ντουράν, αρκείται να συμπληρώσει στη σύντομη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ιαπωνία (τα εισιτήρια για τις συναυλίες τους εκεί εξαντλήθηκαν σε λιγότερα από 30 λεπτά) για 120 δημοσιογράφους και οχτώ τηλεοπτικά συνεργεία: «Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τον τρόπο ζωής του Μπέκαμ. Οχι τόσο τον διατροφικό, όσο τον τρόπο κόμμωσης που επιλέγει κάθε φορά».

Και όταν μιλάνε για τρίχες οι Ντουράν Ντουράν, μάλλον δεν αστειεύονται. Το γκρουπ προετοιμάζει την επιστροφή του εδώ και ενάμιση χρόνο με πρόβες και ηχογραφήσεις. Κανείς δεν είναι σε θέση να ρισκάρει τη φήμη ενός συγκροτήματος που έχει πουλήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 70 εκατομμύρια αντίτυπα και υποστηρίζει ότι δεν διαλύθηκε ποτέ, απλώς τεμπέλιασε. «Αυτοί οι τύποι», λέει για τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ ο ντράμερ Ρότζερ Τέιλορ, «υπήρξαν εξαιρετικά επιτυχημένοι και στη δεκαετία του ’90. Δεν θα τα καταστρέψουν όλα για να σημειώσουν απλώς την επάνοδο τους. Το να ανήκεις σε μια ομάδα σε κρατάει για πάντα νέο, αλλά και ατίθασο». Εχουν περάσει ακριβώς 20 χρόνια από το «Planet Earth», το πρώτο σινγκλ. Το γκρουπ γεννήθηκε στο Μπέρμινγκχαμ το 1978. Οι Ντουράν Ντουράν δεν πιστεύουν στη νεκρανάσταση της δεκαετίας του ’80 και δεν θέλουν να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο από τους δημοσιογράφους ανά την υφήλιο, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκαν και με τους Ντάντι Γουόρχολς.

Αλλαγμένοι

Εχουν αλλάξει αρκετά από τότε, είναι εμφανώς όλοι τους πιο κομψοί και αδυνατισμένοι, φορούν αυστηρό μαύρο κοστούμι, έχουν παντρευτεί μοντέλα, έχουν χωρίσει, όπως λένε, από την κοκαΐνη. Προτιμούν να συστήνονται ως σαραντάρηδες ρόκερ(;) με ιστορία. Σύμφωνα πάντως με τον μπασίστα Τζον Τέιλορ, όλα είναι θέμα χημείας: «Κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο μία φορά σε μια ζωή, κι αυτό μόνο αν είσαι εξαιρετικά τυχερός». Στην έρευνα που κάναμε για τους Ντουράν Ντουράν, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν σήμερα στο Διαδίκτυο περισσότερες από 50.000 ιστοσελίδες! Στο Λας Βέγκας, πριν από λίγες ημέρες, τα εισιτήρια για τη συναυλία τους εξαντλήθηκαν σε έξι μόλις λεπτά, στο Λος Αντζελες χρειάστηκε μια μέρα. Το 2004 θα είναι ουσιαστικά η χρονιά τους, αφού δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν σε μέρη που ούτε τα έχουμε φανταστεί. Στην προσωπική τους ιστοσελίδα δέχονται μόνο σοβαρές προτάσεις. Είναι η πρώτη τους περιοδεία τα τελευταία 18 χρόνια. Μήπως έφτασε η στιγμή να τους ακούσουμε ζωντανά και στην Ελλάδα, έστω κι αργά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή