Εικαστικη Ατζεντα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού στα τέλη Αυγούστου. Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών το Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3 & 7, Πλάκα) θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Τρίτη 26 Αυγούστου. Οταν ξανανοίξει τις πόρτες του, θα συνεχισθεί η έκθεση «Ανθρωπογεωγραφία» με έργα καλλιτεχνών που απαρτίζουν τη μόνιμη συλλογή, ενώ στα χειμερινά πλάνα του μουσείου συμπεριλαμβάνεται μια αναδρομική έκθεση για το έργο του Antonio Segui.

Τέχνη στο «Ελ. Βενιζέλος». «Αιγαίο: πέλαγο αμάραντο» ονομάζεται η νέα έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενεί από σήμερα έως και τις 31 Οκτωβρίου 2003 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Πρόκειται για μια έκθεση καλλιτεχνικής και εθνογραφικής φωτογραφίας που καταγράφει και αναδεικνύει τη διαχρονικότητα και την πολιτιστική πολλαπλότητα των νησιών του Αιγαίου, μέσα από την άρρηκτη σχέση θάλασσας, γης και ανθρώπων. Το υλικό της έκθεσης -50 έργα του αρχιτέκτονα-φωτογράφου Βελισσάριου Βουτσά- προέρχεται από το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και παρουσιάζει σε θεματικές ενότητες τον τόπο, την αρχιτεκτονική, τους ανθρώπους και τις γιορτές τους, καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν.  

Γλυπτική στην Αποστόλου Παύλου. Μετά τα τραπεζάκια που είδαμε να καταλαμβάνουν σταδιακά τον πεζόδρομο της Απ. Παύλου στο Θησείο, ήρθε η ώρα για μια πιο χαριτωμένη κατάληψη. H Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων παρουσιάζει μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου την έκθεση «Περίπατος με τη γλυπτική» στην οποία συμμετέχουν οκτώ Ελληνες γλύπτες: Δημήτρης Αρμακόλας, Γιώργος Γιωργιάδης, Βαγγέλης Μουστάκας, Θύμιος Πανουργιάς, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιάννης Παρμακέλης, Κυριάκος Ρόκος και Γιώργος Χουλιαράς. Οι διερχόμενοι τον πεζόδρομο θα δουν 35 έργα, που αντιπροσωπεύουν κορυφαίες στιγμές στη διαδρομή των καλλιτεχνών.

«Της φωτιάς και της αρμύρας». Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης του Γιάννη Βέλλη που παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στον χώρο τέχνης «Αποθήκη» στην Ερμούπολη. O καλλιτέχνης αποτυπώνει στον καμβά, δημιουργίες μαστόρων άλλων εποχών που ήταν δουλεμένες στη φωτιά και σφυρηλατημένες πάνω στο αμόνι: ρόπτρα, σύρτες, σιδεριές, καδένες, δέστρες, σημαδούρες κ. λ π. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η δύναμη της φωτογραφίας. «Le projet Pithagore» βάφτισε το έργο που παρουσιάζει στην Σάμο, ο Γάλλος καλλιτέχνης Αξέλ Αρνό, στο πλαίσιο του 7ου φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης». O καλλιτέχνης παρουσιάζει 12 φωτογραφικά πανό με λήψεις που έκανε στο νησί. O Αρνό που είναι βαθιά γοητευμένος από την ελληνική φύση και τους Ελληνες προσωκρατικούς, σκύβει με αγάπη πάνω από τη χώρα μας και την απαθανατίζει με τον φακό του. H έκθεση που πραγματοποιείται στο ιστορικό αρχείο του Δήμου Βαθέος στη Σάμο.

Επιστροφή στην παιδικότηταΗ περίφημη συλλογή παλιών παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη που ανήκει πλέον στο Μουσείο Μπενάκη εκτίθεται εν μέρει, στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Στον ιστορικό Πύργο Μπαζαίου, κτίσμα του 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα του νησιού, φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου που διοργανώνουν ο Δήμος Δρυμαλίας Νάξου και η εταιρεία Θεατρικής Εκφρασης «Αιών».

Λεπτομέρειες στο μεγαλείο τους. H Αμαλία Λιάμη εκθέτει τη δουλειά στο Art Cafe από την 1η μέχρι και τις 15 Αυγούστου. Πρόκειται για μια συλλογή έργων, ζωγραφισμένων πάνω σε ακατέργαστα ξύλα με θέματα εμπνευσμένα από αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, πόρτες, ρόπτρα, καρέκλες και κοχύλια. H καλλιτέχνιδα γεννήθηκε το 1961 στην Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε και σπούδασε. Τις βασικές της γνώσεις ζωγραφικής τις διδάχθηκε από τον Λάζαρο Πάντο. Ζωγραφίζει πάνω από 20 χρόνια και πειραματίζεται με όλες τις τεχνικές. Εχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις.

Κοσμοσυροή για τον Μπρακ

«Ερωτας είναι ό,τι αγαπάμε χωρίς βάσιμο λόγο», ήταν μία από τις αγαπημένες φράσεις του Ζορζ Μπρακ. Εκείνος αγάπησε με πάθος την τέχνη και παρά τον συνεσταλμένο και ήρεμο χαρακτήρα του, δεν σταμάτησε ποτέ να χαρτογραφεί την terra incognita της δημιουργίας. H έκθεση «Κανόνας και συγκίνηση» με τα έργα του συνεχίζεται μέχρι και τις 28 Σεπτεβρίου στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο. Είναι μια παρουσίαση ισόρροπα μοιρασμένη, με κατατοπιστικές ενότητες, σφιχτή δομή, ευχάριστες εκπλήξεις. Μέσα από χαρακτικά, λάδια, γλυπτά και εικονογραφήσεις του Μπρακ σε βιβλία, οι επισκέπτες γνωρίζουν όλες τις καλλιτεχνικές πτυχές του πατέρα του «Κυβισμού». Την παράσταση κλέβουν οι πίνακες με τα πουλιά, ένα σύμβολο που αγάπησε ιδιαίτερα λίγο πριν από το τέλος της ζωής του όπως και πολλά σχέδια που έκανε για το βιβλίο «Θεογονία» του Ησιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή