O χαμένος παράδεισος του Σταύρου Κοτσιρέα

O χαμένος παράδεισος του Σταύρου Κοτσιρέα

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμά χρώματα, μαλακές γραμμές και μαγευτικά τοπία συνθέτουν το εικαστικό λεξιλόγιο του Σταύρου Κοτσιρέα, του οποίου έργα παρουσιάζονται στα φετινά Ερμουπόλια στη Σύρο. Στην έκθεση που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα συμπεριλαμβάνονται πολλές αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του καλλιτέχνη που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, αλλά πέρασε την παιδική του ηλικία στην Αυστραλία. Αργότερα έζησε δέκα χρόνια στην Ολλανδία όπου πραγματοποίησε σπουδές, ενώ τον τελευταίο καιρό ζει και εργάζεται στη Βρετανία. O ίδιος θεωρεί ότι το πνευματικό του σπίτι είναι η Ελλάδα.

Ο Κοτσιρέας δεν μπορεί να αποχωριστεί τον χρωστήρα. «Είμαι προορισμένος για να ζωγραφίζω», τονίζει στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου του, εξηγώντας ότι η ζωγραφική είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζει, που τον φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση υπαρξιακών ερωτημάτων.

«Ο Σταύρος Κοτσιρέας μας προσκαλεί να επιστρέψουμε σε ένα χαμένο παράδεισο μιας τέχνης ηδονικής με την αριστοτελική έννοια», σημειώνει η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα για το στίγμα του Κοτσιρέα, συμπληρώνοντας ότι ο ορισμός της ρομαντικής τοπιογραφίας ταιριάζει απόλυτα στα έργα του: «Εικόνες φορτισμένες από συγκίνηση, που αναδύονται από τη μνήμη και τη νοσταλγία. Εικόνες ριγηλές, αναρριπισμένες από το αεράκι μιας ποιητικής φαντασίας που βρίσκεται σε διαρκή διέγερση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή