Ανοιχτά «μέτωπα» οι πλατείες

Ανοιχτά «μέτωπα» οι πλατείες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο σχεδόν πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και το «μέτωπο» των μεγάλων αθηναϊκών πλατειών παραμένει ανοιχτό. H κακή αρχή της Ομόνοιας έχει καλλιεργήσει στους πολίτες, όπως είναι φυσικό, αίσθημα καχυποψίας για το τι θα ακολουθήσει στο Σύνταγμα, το Μοναστηράκι, την πλατεία Κουμουνδούρου, όπου τα έργα έχουν αρχίσει από την άνοιξη και εξελίσσονται χωρίς εμπλοκές? μία νότα αισιοδοξίας σε μία κατά τα άλλα προβληματική υπόθεση. Το φθινόπωρο αναμένονται να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα εκσκαφικά μηχανήματα και οι μπουλντόζες στις πλατείες Συντάγματος και Μοναστηρακίου, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο σκηνικό να (ξανα)στηθεί στην πολύπαθη Ομόνοια.

Ακραία σενάρια

Η πρωτοβουλία της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη να καλέσει τους μελετητές της πλατείας να καταθέσουν βελτιωμένη πρόταση δεν βρίσκει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανταπόκριση στο περιβάλλον της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου. Ενδεχόμενη απόρριψη και της νέας μελέτης (όπου προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, και η προσθήκη πρασίνου) δεν αποκλείεται να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.

Ως εκ τούτου, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά? ακόμα και αυτό που συγκέντρωνε πριν από λίγες εβδομάδες τις μικρότερες πιθανότητες, δηλαδή, να ξηλωθεί ολόκληρη η επίφανεια της πλατείας και να διαμορφωθεί από την αρχή! Το κλίμα που επικράτησε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, του προέδρου της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Γιάννη Καλαντίδη και των τεσσάρων μελετητών δεν ήταν καθόλου καλό, γεγονός που δεν προεξοφλεί συναινετικές διαδικασίες.

Αρχές Σεπτεμβρίου, το Σύνταγμα

Με την ευχή η πλατεία Συντάγματος να μην αντιμετωπίσει τις περιπέτειες της Ομόνοιας, αρχίζουν τον Σεπτέμβριο οι εργασίες ανάπλασης. Για την ακρίβεια, το Σύνταγμα δεν διαθέτει αυτήν την πολυτέλεια, ο χρόνος τρέχει. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πάντως ότι το πάθημα έγινε μάθημα, καθώς αποφασίστηκε η φύτευση μεγάλων δέντρων στο κάτω μέρος της πλατείας, κάθετα στην οδό Ερμού. Το οδόστρωμα, ανάμεσα στην πλατεία και την Ερμού περιορίζεται σημαντικά? οι επτά λωρίδες κυκλοφορίας που υπάρχουν σήμερα μειώνονται σε τρεις. Επανεντάσσεται η οδός Οθωνος στο δίκτυο κυκλοφορίας με μονόδρομη κατεύθυνση από Φιλελλήνων προς Βασ. Αμαλίας με μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,5 μ.

Μείωση κυκλοφορίας

Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις στοχεύουν στη μείωση της κυκλοφορίας στην οδό της πλατείας Συντάγματος για να καταστεί ευκολότερη η επικοινωνία της με τον πεζόδρομο της οδού Ερμού. Ταυτόχρονα συγκεντρώνονται σε ένα σημείο, επί της οδού Οθωνος, οι μετεπιβιβάσεις, η αφετηρία των λεωφορείων του αεροδρομίου, πιάτσα ταξί, στάση λεωφορείων (επί της Βασ. Αμαλίας, στο ύψος της οδού Οθωνος). H μελέτη των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Μανίκα και Θεοδώρας Παπαδημητρίου προβλέπει επίσης την ηχητική και οπτική προστασία της πλατείας: νέοι περιμετρικοί τοίχοι θα επενδυθούν με υδάτινες επιφάνειες και δενδροστοιχίες. Οσο για τη δαπεδόστρωση, προβλέπεται επίστρωση με αντιολισθητικό μάρμαρο.

Ομίχλη στο Μοναστηράκι

Προβληματική (και ομιχλώδης), παραμένει, η κατάσταση στο Μοναστηράκι. Επισήμως, οι εργασίες αρχίζουν τον Νοέμβριο, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν: όπως, για παράδειγμα, η επιλογή του λιθόστρωτου για το οποίο είχε διαφωνήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι μελετητές κατέθεσαν σειρά νέων δειγμάτων στη συνέχεια, αλλά δεν έγιναν αποδεκτά από την EAXA.

H χρονοτριβή, στην περίπτωση του Μοναστηρακίου, αγγίζει πλέον τα 3 χρόνια? όποιο λιθόστρωτο επιλεγεί θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου από τα μέλη του ΚΑΣ. Ταυτόχρονα, τρεις από τους μελετητές έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον της EAXA και της «Αττικό Μετρό» για τη «διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων». H EAXA ζητάει την απόσυρση της αγωγής (που θα εκδικαστεί τον Ιούλιο του 2004!) με το επιχείρημα ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν εξυπηρετεί την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας. Αντίθετα, τα έργα στην πλατεία Κουμουνδούρου προχωρούν χωρίς πρόβληματα με προοπτική ολοκλήρωσης τα Χριστούγεννα. Ταυτόχρονα, προωθείται και η ανακαίνιση των όψεων των κτίριων που περιβάλλουν την πλατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή