Νέες Εκδόσεις

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Μπρένταν Γκράχαμ

Πήρες τ’ όνομά σου απ’ τη φωτιά

μετ. Πόλυ Μοσχοπούλου

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 543, 20 ευρώ

Χήρα με μικρά παιδιά, η Ελεν Ρουά O΄ Μάλευ -ηρωίδα της προηγούμενης μυθιστορηματικής επιτυχίας «Το πιο λευκό λουλούδι»- φεύγει από την Ιρλανδία μετά τον Μεγάλο Λιμό. Θα αναζητήσει την τύχη της στη Βοστώνη, όπου την περιμένουν σκληροί αγώνες για την επιβίωση και ο άντρας που την αγαπά. «H Ελεν είναι μια αλληγορία της ίδιας της Ιρλανδίας», λέει ο δημιουργός του έργου Μπρένταν Γκράχαμ. «H αρχική μου ιδέα ήταν να γράψω ένα τραγούδι γι’ αυτήν» -ο Γκράχαμ είναι πολυβραβευμένος μουσικός- «η ιστορία της όμως με συνεπήρε με αποτέλεσμα να βρεθώ να γράφω ένα μυθιστόρημα».

JohΚatzenbach

Ο Ψυχαναλυτής

μετ. Αλέξης Καλοφωλιάς

εκδ. Bell, σελ. 640, 7,20 ευρώ

Ο γνωστός ψυχαναλυτής Φρέντερικ Σταρκς παίρνει στα γενέθλιά του ένα ανώνυμο απειλητικό γράμμα και στην ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή του εισβάλλει ο τρόμος. O άγνωστος εχθρός του που υπογράφει ως Ρούμπελστιλτσκιν τον καλεί να ανακαλύψει μέσα σε δύο εβδομάδες ποιος είναι και γιατί τον μισεί. Διαφορετικά κάποιος δικός του θα πάθει κακό, εκτός κι αν ο ίδιος αυτοκτονήσει. Γρήγορα ο Σταρκς ανακαλύπτει ότι η επιστολή δεν αποτελεί κακόγουστο αστείο, αλλά την αρχή, όπως στην αρχή νόμισε μονάχα από μια παρτίδα ολέθρου.

Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν

Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο

μετ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 392, 17,50 ευρώ

«Κανένα ανθρώπινο ον αδιάφορο μπροστά στο φαγητό δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης». Αυτό είναι το μότο του πιο επικούρειου από όλους τους ντέτεκτιβ. H εφευρετικότητα του Πέπε Καρβάλιο συνδυάζεται με θράσος και δυναμισμό. Σημειώσεις που αφορούν συνταγές μαγειρικής για σαλιγκάρια και τορτίγια, αλλά και εγκλήματα και φιλίες επίσης συνδυάζονται καθώς το σκάνε από τη βιβλιοθήκη και αναζητούν καταφύγιο στην κουζίνα.

Νόρμαν Μέιλερ

Οι στρατιές της νύχτας

μετ. Ερρ. Μπαρτζινόπουλος

εκδ. Καστανιώτης, σελ. 384, 20 ευρώ

21 Οκτωβρίου 1967 στην Ουάσιγκτον. Μια θάλασσα διαδηλωτών, που ορισμένες εφημερίδες τους υπολογίσουν σε 20.000 και άλλες σε 200.000, αξιώνουν τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ, ενώ στα σκαλιά του Πενταγώνου τους περιμένουν ομοσπονδιακοί αστυνομικοί και ένοπλοι στρατιώτες. Ανάμεσά τους και ο συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ, του οποίου η συμμετοχή στη διαδήλωση μαζί με τις διορατικές του επισημάνσεις θα γίνουν ένα κλασικό έργο που θα ανατρέψει το παραδοσιακό ρεπορτάζ. Το έργο τιμήθηκε με τα δύο μεγαλύτερα βραβεία των ΗΠΑ: το βραβείο Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου.

Μπίργκιτ Βαντερμπέκε

Αρκετά καλά

μετ. Λένα Σακαλή

εκδ. Μελάνι, σελ. 164, τιμή 14 ευρώ

Η σύγχυση στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, γράφει η Ελένη Τορόση στον πρόλογο του μυθιστορήματος, είναι το κεντρικό θέμα της Μπίργκιτ Βαντερμπέκε σε όλα της τα βιβλία. Με το «Αρκετά καλά» ανατρέπει τα στερεότυπα για την ιδανική οικογένεια και την τέλεια Γερμανίδα μάνα ρίχνοντας παράλληλα φως στα κοινωνικά πρότυπα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Μια νέα γυναίκα ζει ανεξάρτητη με τις επαγγελματικές της ασχολίες, τον φίλο της και με την απόφαση να μην κάνει οικογένεια. Πώς λοιπόν παρασύρεται και δεν καταφεύγει στην έκτρωση, αποφασίζει μάλιστα αντιθέτως να κρατήσει το μωρό αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη; Κι είναι φυσιολογικό να αγαπάς τόσο την πηγή των προβλημάτων σου; Ή ακόμα περισσότερο, το να θεωρείς την πηγή των προβλημάτων σου κάτι που αγαπάς τόσο;

ΛΕΥΚΩΜΑ

ΙaStewart

Οι μυστικοί αριθμοί

μετ. Ανδρομάχη Σπανού

εκδ. Π. Τραυλός, σελ. 220, 35 ευρώ

Θαυμάζουμε τα αστέρια να σπινθηροβολούν στον νυχτερινό ουρανό. Μένουμε εκστατικοί μπροστά στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Παρατηρούμε με δέος την πολυπλοκότητα του ιστού μιας αράχνης. Ζηλεύουμε την ικανότητα της μέλισσας να φτιάχνει τέλειες εξαγωνικές κυρήθρες. Μα πώς γίνονται όλα αυτά; Τα φυσικά σχήματα αναπτύσσονται μέσα από συγκεκριμένες διεργασίες οι οποίες βασίζονται πάνω σε μαθημετικές αρχές. Κρυμμένοι μαθηματικοί νόμοι και «μυστικοί αριθμοί» βρίσκονται στο κοινό σύνορο της δυναμικής, της γεωμετρίας και της αριθμητικής. Δεν πρέπει λοιπόν να απορούμε για τον συνδυασμό των λέξεων «μαθηματικά» και «ομορφιά». Διότι τα μαθηματικά είναι μια συστηματική τεχνική που επινοήσαμε προκειμένου να εκμεταλλευτούμε το κοφτερό μας μάτι όποτε αναζητά σχήματα.

ΝΟΜΙΚΟ

Χ. Χρυσανθάκης

Η προσωρινή δικαστική προστασία στις διοικητικές διαφορές. Ασφαλιστικά μέτρα

εκδ. Π. N. Σάκκουλας, σελ. 387, 42,70 ευρώ

Με τον ν. 2522/1997 ρυθμίστηκε η παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας στις διαφορές που εγείρονται στο στάδιο που προηγείται της σύναψης μιας διοικητικής σύμβασης. Εξετάζονται τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν το δογματικό θεμέλιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων και οι επί μέρους προϋποθέσεις του παραδεκτού της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων όπως τις έχει ερμηνεύσει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. H νομολογία αυτή αναλύεται τέλος σε όλη της την έκταση προκειμένου να αξιοποιηθεί κατάλληλα από τον ερμηνευτή και τον εφαρμοστή του δικαίου.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Λένα Μερίκα

Ο νοικοκυρός

εκδ. Κέδρος, σελ. 88, 6 ευρώ

Τι μπορεί να κάνει ένας σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών όταν ξαφνικά χάνει τη δουλειά του; Μπορεί να τα καταφέρει με τις δουλειές του σπιτιού; Και πώς αισθάνεται που η γυναίκα του εργάζεται, ενώ εκείνος όχι; Πως τέλος θα αντιμετωπίσει ο ίδιος και η οικογένειά του τα ειρωνικά σχόλια όσων δεν σέβονται μια τέτοια επιλογή;

Νικ Γουόρντ

Λύκος έξω από την πόρτα

μετ. Μάνος Κοντολέων

εκδ. Αγκυρα, σελ. 32, 7,21 ευρώ

Τοκ, τοκ. Ποιός να ‘ναι; H Κοκκινοσκουφίτσα; Τα τρία γουρουνάκια που γυρνούν από το σχολείο τους; Ή μήπως ο κακός ο λύκος; Το χαριτωμένο αυτό παραμύθι επιθυμεί να διδάξει στα παιδιά ότι είναι λάθος να κρίνουμε τον άλλον με βάση, όχι τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά τις ιδέες που έχουμε εμείς μέσα στο μυαλό μας προκατασκευάσει. Καταγγέλλει τον ρατσισμό και βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο θα κρίνουν και θα επιλέγουν τους φίλους τους.

Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη

Τα μαγικά μυστικά

εικ. Γιώργος Σγουρός

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 60, 5,90 ευρώ

Ο Μακαρονοφάγος είναι ένας τεράστιος δράκος. O Μέλιος είναι, όπως το μαρτυρά το όνομά του, ένας ζηλιάρης, αλλά πολύ γλυκός αρκούδος που λατρεύει το μέλι. Και η Φωτερή είναι μια ευαίσθητη γοργόνα, που πήρε το όνομά της από το φωτεινό χαμόγελο που σκάει στα χείλη της. O καθένας τους κρύβει και από ένα μυστικό που ο μικρός αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 6 – 8 ετών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ανάγνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή