Οι έντεκα σημαντικότερες παραστάσεις του

Οι έντεκα σημαντικότερες παραστάσεις του

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. DeafmaGlance (1971). («H ματιά του κουφού»). O μεγάλος σουρεαλιστής ποιητής Λουί Αραγκόν έγραψε γι’ αυτό το έργο: «Δεν έχω δει τίποτα ωραιότερο στη ζωή μου από τότε που γεννήθηκα».

2. Einsteiothe Beach (1976). («O Αϊνστάιν στην παραλία»). H πιο φημισμένη παραγωγή του Ουίλσον, που έκανε την πρεμιέρα της στη Γαλλία και μετά ανέβηκε για δύο παραστάσεις στην Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης. Αφησε στον Ουίλσον χρέος 150.000 δολαρίων.

3. Death, Destructioand Detroit (1979). («Θάνατος, Καταστροφή και το Ντιτρόιτ»). Οπερα διαρκείας πεντέμισι ωρών, σε δύο πράξεις, που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο. O Ουίλσον τη θεωρεί ένα από τα καλύτερα έργα του.

4. Hamletmachine (1986). («Μηχανή Αμλετ»). Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Υπήρξε το ξεκίνημα της δεκαετούς συνεργασίας του Ουίλσον με τον Γερμανό θεατρικό συγγραφέα Heiner Muller.

5. The Black Rider (1990). («O μαύρος καβαλάρης»). H πρώτη συνεργασία του Ουίλσον με τον τραγουδιστή Τομ Γουέιτς, σε κείμενο του Ουίλιαμ Μπάροουζ. H πρεμιέρα του δόθηκε στο Αμβούργο.

6. Hamlet: a monologue (1995). («Αμλετ: ένας μονόλογος»). Μια εκδοχή του Αμλετ, με τον Ουίλσον σε όλους τους ρόλους. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Alley Theater του Τέξας και μετά περιόδευσε στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

7. Saints and Singing (1997). («Αγιοι και τραγούδι»). Μιούζικαλ βασισμένο σε κείμενα της Γερτρούδης Στάιν. H πρεμιέρα του δόθηκε στο Βερολίνο, στο Hebbel Theater.

8. Danton’s Tod (1998). («O θάνατος του Δαντών»). Το πρώτο έργο από έναν κύκλο συνολικά τριών έργων του Μπίχνερ. H παραγωγή έγινε για το φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

9. Woyzeck (2000). Ενα δεύτερο έργο του Μπίχνερ, σε μορφή μιούζικαλ και με τραγούδια του Τομ Γουέιτς. H πρεμιέρα δόθηκε στην Κοπεγχάγη, στη δανική γλώσσα.

10. «Προμηθέας» (2001). Εμπνευσμένο από τον «Προμηθέα δεσμώτη» του Αισχύλου, το έργο αυτό του Ουίλσον βασίστηκε σε μουσική του Ιάννη Ξενάκη. H πρεμιέρα δόθηκε τον Ιανουάριο του 2001 στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής. Ηταν η πρώτη παραγωγή της πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

11. Leonce und Lena (2003). H μοναδική κωμωδία του Μπίχνερ, με μουσική του Γερμανού συνθέτη ροκ Herbert Gronemeyer. H πρεμιέρα δόθηκε στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ την 1η Μαΐου του 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή