«O πειρασμός του Αγίου Αντωνίου»

«O πειρασμός του Αγίου Αντωνίου»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τελευταία δουλειά του Ουίλσον, μια όπερα με τίτλο «O πειρασμός του Αγίου Αντωνίου», που στηρίζεται στο διήγημα του 1874 του Φλομπέρ, θα κάνει τη βρετανική πρεμιέρα της στις 11 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Sadler’s Wells του Λονδίνου. H μουσική είναι της Αφροαμερικανής φιλολόγου και συνθέτριας Bernice JohnsoReagon, η οποία διευθύνει ένα διάσημο a capella ανσάμπλ, που ονομάζεται Sweet Honey ithe Rock («Μέλι γλυκό στα βράχια»). Στον «Αγιο Αντώνιο», που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο στη Γερμανία, όλοι οι ερμηνευτές είναι μαύροι. Οι κριτικοί εκεί είπαν ότι είναι μια όπερα «γκόσπελ», αλλά ο Ουίλσον, ο οποίος τονίζει ότι πρόκειται για μια πραγματική συνεργασία ανάμεσα σε σκηνοθέτη και συνθέτη, δεν συμφωνεί.

«Η Μπέρνις», εξηγεί, «πήγε πίσω στον 18ο αιώνα, στα πρώτα spirituals των νέγρων. Αυτό το είδος δεν είχε ακόμη σχέση με τη διασκέδαση. Τα γκόσπελ, που παρουσιάζονταν σε θέατρα, ήρθαν αργότερα. Το εκπληκτικό με αυτά τα πρώιμα τραγούδια είναι ότι παρά τις απίστευτες στερήσεις που περνούσαν οι σκλάβοι, τα spirituals είναι γεμάτα θετικότητα, αποπνέουν μία γενναιότητα».

Πώς σχετίζεται αυτό με τον παράξενο ερημίτη του 3ου αιώνα που περιγράφει ο Φλομπέρ στον «Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου»;

«Αρχικά», λέει ο Ουίλσον, «ήθελα να τοποθετήσω το έργο στην αρχή της δεκαετίας του ’80, αλλά δεν έβρισκα τον κατάλληλο συνθέτη. Οταν είδα το συγκρότημα Sweet Honey στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, ρώτησα την Μπέρνις αν θα ήθελε να γράψει τη μουσική για μένα. Το διήγημα περιγράφει τους πνευματικούς αγώνες του Αγίου Αντωνίου και πιστεύω ότι υπάρχουν αντιστοιχίες με τις θρησκευτικές αναταραχές του 21ου αιώνα – γι’ αυτό θέλησα να το κάνω τώρα. H θρησκεία μπορεί να χωρίζει τους ανθρώπους, η πνευματική της διάσταση όμως τους ενώνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή