Περιπλους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιατρικό επίτευγμα στην αρχαία Χίο

Σπάνιο επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής ιατρικής προκύπτει από ένα εύρημα που εντοπίστηκε στα περίχωρα της πόλης της Χίου. Την είδηση αναφέρουν σε ανταπόκριση του Φίλιππου Πάγκαλου οι «Τάιμς» του Λονδίνου (2.9.03), σύμφωνα με την οποία οι αρχαιολόγοι μιλούν για ένα κρανίο το οποίο είχε υποβληθεί σε εγχείρηση εγκεφάλου! Εντοπίστηκαν τα ίχνη της διάνοιξης του κρανίου, τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του ανθρωπολόγου Αστέριου Αίδόνη, επρόκειτο για μία λεπτή εγχείρηση. «Μετά την προκαταρκτική έρευνα, πιστεύουμε ότι ο ασθενής επεβίωσε πέντε με έξι χρόνια μετά την επέμβαση». Υπολογίζεται ότι το κρανίο ανήκει σε άντρα που ήταν περίπου 50 ετών όταν πέθανε.

Η Γκουίνεθ για τον Κάρολο

Μία φιλανθρωπική βραδιά με το κινηματογραφικό ζευγάρι στο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» οργανώθηκε στο Globe Theatre του Λονδίνου, όπου σε ξεχωριστές εμφανίσεις η Ιουλιέτα (Γκουίνεθ Πάλτροου) και ο Ρωμαίος (Τζόζεφ Φάινς) πρόσφεραν υψηλής ποιότητας θέαμα προς τιμήν του πρίγκιπα Καρόλου. Από τα έσοδα (άνω των 160.000 ευρώ) ενισχύθηκε το Ιδρυμα του Καρόλου, που σκοπό έχει να βοηθάει άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο ίδιο γκαλά, με σαιξπηρικούς ρόλους, πήραν μέρος και άλλοι σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Τίμοθι Γουέστ, ο Πολ Σκόφιλντ, η Ντέιμ Νταϊάνα Ριγκ.

Ζητούν νέους ηθοποιούς

Το Εθνικό Θέατρο δέχεται αυτή την περίοδο βιογραφικά από νέους ηθοποιούς για τις ανάγκες της Πειραματικής Σκηνής του (Κουμουνδούρου 20, είσοδος από το γκαράζ – μαζί με μία φωτογραφία, καθημερινά 10 π.μ. -2 μ.μ. Τηλ. 210-52.88.138). Και το ΚΘΒΕ αναζητεί νέες ηθοποιούς, ψηλού αναστήματος, 25-30 ετών, για το έργο του Αλμπι «Τρεις ψηλές γυναίκες» που θα σκηνοθετήσει ο Τάσος Μπαντής. Ακροάσεις 12/9 στην Αθήνα, θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή, Ρήγα Παλαμήδη 2, ώρα 11 π.μ και στη Θεσσαλονίκη στις 14/9, στο θέατρο της ΕΜΣ, Λευκός Πύργος, ώρα 6 μ.μ.

Η «Πόλις» στο Κάιρ

Την Ελλάδα εκπροσωπεί φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου η θεατρική ομάδα «Πόλις» της Σύρου, με την παράσταση «Ούτος είναι ο αστήρ μου», που βασίζεται σε κείμενα Δημητρίου Βικέλα και Εμμανουήλ Ροΐδη. Το διεθνώς καταξιωμένο αυτό φεστιβάλ άρχισε χθες και θα διαρκέσει ώς τις 11 του μηνός. H «Πόλις», θίασος επιχορηγούμενος, μετέχει προταθείσα από το υπουργείο Πολιτισμού. Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου έκανε η A. Βάλβη, τη σκηνοθεσία η E. Γεωργοπούλου, σκηνικά-κοστούμια η T. Αβδελοπούλου, χορογραφία Π. Λάζου και φωτισμοί Δ. Μεϊτάνης. Παίζουν οι A. Βάλβη, P. Κυριαζή και Σ. Ράπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή