Μάρλεν Ντίτριχ: ο μύθος σε εικόνες

Μάρλεν Ντίτριχ: ο μύθος σε εικόνες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Φωτογραφήθηκα μέχρι θανάτου»? μ’ αυτά τα λόγια η Μάρλεν Ντίτριχ απέκρουσε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 την προσπάθεια του Μαξιμίλιαν Σιέλ να τη φωτογραφήσει για τις ανάγκες του βιογραφικού περιεχομένου ντοκιμαντέρ του «Μάρλεν». Και δεν είχε άδικο. O φακός υπήρξε ανέκαθεν υπάκουος υπηρέτης της, ενώ η φωτογραφία έγινε το μέσο με το οποίο η θεϊκή ντίβα έλεγχε τη δημόσια εικόνα της πλάθοντας έναν απο τους μεγαλύτερους θρύλους της τέχνης του 20ού αιώνα.

Περί τις 15.000 φωτογραφίες αριθμεί το αρχείο της, όλες σε άριστη κατάσταση, μέσα στις οποίες δεν υπάρχει ούτε μία που να μην τραβήχτηκε υπό την επίβλεψή της. Το μυθικό πρόσωπο της ντίβας φωτίζουν 38 από αυτές τις φωτογραφίες στη σπάνια έκθεση «Marlene Dietrich: Ενας Μύθος σε Εικόνες» που διοργανώνει στον 5ο όροφο του «Ολύμπιον» το φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτουτό Γκαίτε Θεσσαλονίκης και τη HELEXPO. Στιγμιότυπα από τις ταινίες της, φωτογραφίες από τα παρασκήνια ταινιών, από δημόσιες εμφανίσεις, οικογενειακά πορτρέτα και φωτογραφήσεις από διάσημους καλλιτέχνες (Horst P. Horst, Cecil Βeatoκαι George Hurrell, Mario Bucovich – που έχουν απεικονίσει σε πορτρέτα και άλλους σταρ του Χόλιγουντ της εποχής εκείνης) δίνουν μια γεύση για τη σχέση της Γερμανίδας ηθοποιού με τον φακό. Δεν πρόκειται για διακριτική σχέση, αλλά για έναν συνεταιρισμό που χαρακτηρίζεται από συνεχή αγώνα, φιλοδοξία και αυτοέλεγχο. Εκτιμούσε τους φωτογράφους ως υποχείρια της σιδερένιας θέλησής της για το στυλ, άλλοτε σοφιστικέ, άλλοτε ως femme fatale ή ως διάβολος με αγγελικό πρόσωπο, ως γυναίκα-αίνιγμα. H ιδιωτική συλλογή της μεγάλης ηθοποιού, την οποία κληρονόμησε ο Δήμος του Βερολίνου το 1993 και παρουσιάζεται σε μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου του Βερολίνου, δεν αποτελεί απλά το καπρίτσιο μιας εγωκεντρικής σταρ. Είναι μια απόδειξη επαγγελματισμού και ένα τεκμήριο των απαιτήσεών της για ποιότητα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή με την έναρξη του κινηματογραφικού αφιερώματος «Marlene Dietrich: O Μύθος μιας Ντίβας» που ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη νέα κινηματογραφική περίοδο 2003-2004. «O μύθος της Marlene Dietrich σε εικόνες» θα καλύπτει τους τοίχους του πέμπτου ορόφου του Ολύμπιον ώς τις 29 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή