Μικρό ταξίδι στην Ελλάδα με χορευτικά βήματα

Μικρό ταξίδι στην Ελλάδα με χορευτικά βήματα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια περιπλάνηση σε ολόκληρη την Ελλάδα, γεμάτη χρώμα, μουσική και χορό, υπόσχεται να μας χαρίσει η φετινή, καθιερωμένη πια, παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων, στο Ηρώδειο. Αυτήν τη Δευτέρα (22/9), για μια και μοναδική βραδιά, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα «Χορογραφήματα», μια συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την Χορευτική Ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων.

Παράδοση

Ενα μικρό ταξίδι σε μερικά, ασυνήθιστα χορευτικά σχήματα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Σύνθετες φόρμες χορών που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους κοινότητες, τις οποίες χρησιμοποιούν στις ειδικές περιστάσεις που η παράδοση έχει καθορίσει. H εντυπωσιακή ποικιλία των μορφών και των σχημάτων της χορευτικής παράδοσης αποτελεί, εκτός των άλλων, και ένα ενδιαφέρον πεδίο διερεύνησης για την χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων, η οποία φέτος, από αυτό ακριβώς το αντικείμενο, αντλεί το περιεχόμενο της παράστασης «Χορογραφήματα».

Μοτίβα

«Ο χορός, ως κίνηση -και, μαζί μ’ αυτόν, οι φόρμες πάνω στις οποίες στηρίζεται- είναι από τα πλέον συντηρητικά στοιχεία των παραδοσιακών κοινοτήτων και εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος, τουλάχιστον στα βασικά του κινητικά μοτίβα, αφού είναι εκείνος που δέχεται τις λιγότερες επιρροές στο πέρασμα του χρόνου-πολύ λιγότερες απ’ ό,τι δέχεται η μουσική, η οποία είναι σχετικά πιο ευμετάβλητο στοιχείο. Οι χοροί που συναντάμε σήμερα στον ελληνικό χώρο αποτελούν ένα μεγάλο και πλούσιο σε είδη σύνολο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι παραδοσιακοί χοροί που συναντάμε σήμερα εμπεριέχουν στοιχεία που μπορούν να αναχθούν σε ένα πολύ μακρινό παρελθόν…», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Τη σκηνοθεσία, υπογράφει ο Λευτέρης Δρανδάκης, επί χρόνια δάσκαλος και ψυχή του Λυκείου Ελληνίδων. Από το 1966, ανέλαβε τα μαθήματα ελληνικών χορών του Κεντρικού Λυκείου και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Χορευτικής Ομάδας. O Λ. Δρανδάκης είναι ο πρώτος που εισάγει συγκεκριμένη θεματολογία στις παραστάσεις που σκηνοθετεί (Ελληνικά Χορευτικά Δρώμενα, H τελετουργία του ελληνικού γάμου, Το μετάξι στην ελληνική φορεσιά κ.ά.), δίνοντας έτσι μια εντελώς νέα διάσταση στις θεατρικές παραστάσεις, με αντικείμενο τον ελληνικό δημοτικό χορό. Παράλληλα διδάσκει σε μεγάλα σεμινάρια χορού ανά τον κόσμο, ενώ διαρκώς ταξιδεύει στην ελληνική ύπαιθρο, συνεχίζοντας τις ερευνητικές του προσπάθειες και τις χορευτικές καταγραφές. Στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγεται η επιμέλεια μιας σειράς δίσκων, όπου με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, ηχογραφούνται χοροί και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το 1993 εξέδωσε το βιβλίο «O αυτοσχεδιασμός στον ελληνικό χορό».

Συμμετοχές

Στα «Χορογραφήματα» συμμετέχει επίσης η Χορωδία Νέων «Μουσικές Ανατροπές» του Λυκείου Ελληνίδων, (υπό την διεύθυνση του Κώστα Καραμάνου), ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου Κοζάνης και ο Ομιλος Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών. Τραγουδούν οι Σάββας Σιάτρας, Ζαχαρίας Καρούνης και Χρόνης Αηδονίδης. Φιλικά συμμετέχει ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή