Περιπλους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «μεταμφίεση» της Λυρικής

Μετά την «Εταιρεία για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου Οπερας» (Βάσω Παπαντωνίου) και η «Εταιρεία Φίλων της E. Λυρικής Σκηνής» (πρόεδρος Φώτης Παπαθανασίου) πήρε χθες θέση κατά της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού να μην ανεγερθεί νέο κτίριο για τη Λυρική, αλλά να «αναβαθμιστεί» το παλιό, στην οδό Ακαδημίας. «Με έκπληξη και θλίψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, πληροφορηθήκαμε ότι «το αναγκαίο για τον πολιτισμό μας θέατρο Οπερας θα παραμείνει ευσεβής πόθος και όνειρο όσων αντιλαμβάνονται την ουσιαστική σημασία του. Αντ’ αυτού προτείνεται μια μεταμφίεση του θεάτρου Ολύμπια, με αμφίβολες επεκτάσεις και ακόμη πιο αμφίβολο αποτέλεσμα, η οποία επιπλέον θα έχει ως συνέπεια την ακόμη δυσχερέστερη λειτουργία της Λυρικής κατά το μεσοδιάστημα». Απαιτείται, τονίζουν «οι Φίλοι της Λυρικής», αληθινό θέατρο όπερας με σύγχρονη σκηνή και βοηθητικούς χώρους τόσο για την όπερα όσο και για την πλήρως παραμελημένη τέχνη του μπαλέτου, συγκεντρωμένους σε ενιαίο χώρο, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Και είναι αναγκαίο το κτίριο αυτό να αποτελεί και «αρχιτεκτονικό ορόσημο της πόλης». «Είμαστε βέβαιοι ότι η διοίκηση της E. Λυρικής Σ. δεν θα συναινέσει στον ενταφιασμό του ονείρου», τονίζουν οι «Φίλοι της Λυρικής», και ότι ο υπουργός Πολιτισμού, «που κάποιοι συνεβούλευσαν παραπλανητικά», θα συμβάλει αποφασιστικά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τρεις με «Υψηλή τάση»

Τρεις νέοι ηθοποιοί, από τους καλούς της νεότερης γενιάς, ο Χρήστος («Ιων») Λούλης, ο Φάνης Μουρατίδης και η Φαίη Ξυλά, πρωταγωνιστούν στο σύγχρονο εγγλέζικο έργο «Υψηλή τάση» της Αμπι Μόργκαν, που ετοιμάζεται για τον Εξώστη του θεάτρου Αμόρε (Θέατρο του Νότου). Δύο παιδικοί φίλοι πηγαίνουν μαζί διακοπές για να ξεπεράσουν μιαν απώλεια – την αυτοκτονία μιας περίεργης κοπέλας που είχαν ερωτευθεί και οι δύο. Εκεί όμως τους ξανασυμβαίνει να αγαπήσουν και οι δύο μιαν άλλη κοπέλα. Τι πρόκειται να συμβεί; Το έργο, που χαρακτηρίζεται από κινηματογραφικό ρυθμό, σκηνοθετεί ο Νίκος Μόσχος, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα. H πρεμιέρα του θα δοθεί στις 11 Νοεμβρίου.

Τα 21 αγαπημένα των Βρετανών

Το BBC 2 διοργανώνει ψηφοφορία για τα 100 πιο αγαπητά βιβλία του βρετανικού έθνους. Ηδη, διέρρευσαν τα 21 από τη λίστα για την οποία έχουν ψηφίσει 140.000 άνθρωποι. Αν και υπολείπονται ακόμη επτά εβδομάδες, προηγείται το μυθιστόρημα της Τζέιν Ωστιν «Περηφάνια και Προκατάληψη» ως το πιο αγαπητό βιβλίο. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, το «1984» του Τζορτζ Οργουελ, ο «Αρχοντας των Δακτυλιδιών» του Τόλκιν, τα μυθιστορήματα του Ντίκενς, ενώ σε καλή θέση αναμένεται να πλασαριστεί και ένα από τα βιβλία του Χάρι Πότερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή