Ενα βιβλίο για τον διπλό ρόλο της αισθητικής

Ενα βιβλίο για τον διπλό ρόλο της αισθητικής

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τέρυ Ηγκλετον θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος Βρετανός θεωρητικός της λεγόμενης σχολής του μαρξισμού, που ασχολείται κυρίως με το ιδεολογικό υπόβαθρο ενός λογοτεχνικού κειμένου και τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους διαρθρώνεται λογοτεχνικά μια ιδεολογία. Από τις εκδόσεις «Πόλις» μόλις κυκλοφόρησε H έννοια της κουλτούρας σε μετάφραση και επίμετρο Ηλία Μαγκλίνη, εισαγωγή Δημήτρη Τζιόβα και επιμέλεια Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Ενα βιβλίο για «τον διπλό ρόλο της αισθητικής σήμερα, τις έννοιες της αποσπασματικότητας και της οικουμενικότητας, και όλα όσα αφορούν έναν μελετητή και ιστορικό της κουλτούρας».

«Είναι ο θεωρητικός της εναντίωσης και της αντιπαλότητας. Από το μαρξιστικό – καθολικό περιοδικό που ίδρυσε και συνεξέδιδε στη δεκαετία του 1960 με τον τίτλο Slant (Λοξή άποψη) μέχρι την πρόσφατη αντι-αυτοβιογραφία του, όπου αντιμάχεται την αλαζονεία και τη φιλαρέσκεια του είδους, προσπαθώντας να καταπιέσει την ενδιάθετη τάση για αυτο-προβολή και την περιέργεια των αναγνωστών για εισβολή στην προσωπική ζωή, ο Εagletoπαρουσιάζεται ως ο αιώνιος αντι-κανονικός και αντι-καθεστωτικός», γράφει ο Δ. Τζιόβας, για να προσθέσει: «Κεντρική θέση στις απόψεις του Ηγκλετον έχει ο πολιτικός ρόλος της κριτικής».

Απόσπασμα

Ενα καινούργιο βιβλίο είναι καλύτερα να μιλήσει μόνο του, μ’ ένα μικρό απόσπασμα: «Το αμερικανικό φετίχ με το σώμα είναι μια παράξενη μείξη ηδονισμού και πουριτανισμού – κάτι που σίγουρα δεν εκπλήσσει κανέναν, αφού για έναν πουριτανό ο ηδονισμός είναι η ακραία έννοια της απόλαυσης. Υπάρχουν λοιπόν σούπερ μάρκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες με πινακίδες στις πόρτες τους που αναγράφουν «Απαγορεύεται το κάπνισμα σε ακτίνα είκοσι μέτρων από αυτό το κατάστημα», ή ινστιτούτα διαίτης, στα οποία τα ομοιώματα του τροφαντού Αϊ-Βασίλη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων απαγορεύονται διά ροπάλου. Με μια έννοια, ο τρόμος του Αμερικανού αστού για το κάπνισμα έχει τη λογική του, αφού το κάπνισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο? αλλά ο καπνός δηλώνει επίσης μια υποχθόνια επίδραση, καθώς εισβάλλει και μολύνει ένα σώμα, σε μια κοινωνία η οποία θεωρεί το σώμα πολύτιμο, σε αντίθεση με το Πεκίνο όπου υπάρχει τέτοια πληθώρα σωμάτων που δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ενας Αμερικανός θα ψιθυρίσει «Με συγχωρείτε», αν πλησιάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεσαι. H παθολογική φοβία των Αμερικανών για το κάπνισμα θυμίζει τη φοβία για τους εξωγήινους ή τη φοβία για τον καρκίνο του πνεύμονα», γράφει ο Τέρυ Ηγκλετον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή