O δήμος κουρδίζει ψηλότερα…

O δήμος κουρδίζει ψηλότερα…

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία είχε από καιρό ο Δήμος Αθηναίων, αλλά δεν θα υποστήριζε κανείς πειστικά ότι είχαν κατορθώσει να καταγραφούν στα αξιοσημείωτα μουσικά σύνολα του τόπου -χώρια που πολλοί Αθηναίοι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή τους. Οι αιτίες ποικίλες (και διηγώντας τις να κλαις), αλλά δεν είναι αυτό που έχει σημασία τώρα, αφού τα συγκροτήματα αυτά δεν υπάρχουν πλέον και αφού στη θέση τους η νέα δημοτική αρχή (σε αγαστή συνεργασία με την αντιπολίτευση) ίδρυσε ένα νέο, ξεχωριστό οργανισμό: «Δήμος Αθηναίων – Μουσικά Σύνολα» το όνομά του. Και πρώτη καλή «σύστασή» του ακριβώς η αυτονομία του. Σοφά ετέθη έξω και πέρα από τον χαώδη μέχρι σήμερα (σε περιεχόμενο, νοοτροπία και τρόπο λειτουργίας) «πολιτιστικό οργανισμό» του δήμου -κι αυτό δείχνει από μόνο του τις σοβαρές προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής. «Σύσταση» δεύτερη και δυνατή, η επιλογή δύο διακεκριμένων μουσικών ως επικεφαλής των συνόλων: ο κορυφαίος δάσκαλος της χορωδιακής τέχνης στη χώρα μας Αντώνης Κοντογεωργίου για τη Χορωδία και ο διακεκριμένος μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου για την Ορχήστρα.

Ολα τα αναγκαία έχουν ήδη γίνει: ο οργανισμός των «Μουσικών Συνόλων» εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Διορίστηκε 15μελές Δ.Σ., το οποίο μάλιστα μόλις την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε για πρώτη φορά και συγκροτήθηκε σε σώμα: Πρόεδρος ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Λουκάκος. Αντιπρόεδρος Γιώργος Δραγώνας, Γεν. Γραμματέας Δημήτρης Κατσούδας και μέλη Γιώργος Μανιάτης, Σπύρος Αρφάνης, Γιάννης Ευσταθιάδης, Τζένη Δριβάλα, Καίτη Ρωμανού, Πάνος Μανιάς και Κατερίνα Κοσκινά (από τη συμπολίτευση), Λευτέρης Πλασκοβίτης και Ειρήνη Γράψα (από ΠΑΣΟΚ), Νίκος Τουλιάτος (Συνασπισμό), Χρήστος Σταυρίδης (KKE) και Μαρία Αθανασιάδου (ΔΗΚΚΙ).

«Τώρα θα κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των επιτροπών οι οποίες θα κάνουν τις ακροάσεις μουσικών και χορωδών που θα στελεχώσουν την ορχήστρα και τη χορωδία μας», λέει αντιδήμαρχος Π. Λουκάκος. Οι ακροάσεις για μεν τη χορωδία θα γίνουν ίσως και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, δεδομένου ότι εκεί είναι απλούστερα τα πράγματα αφού απαιτείται μία μόνο επιτροπή. Λίγο περισσότερο χρόνο χρειάζεται η προετοιμασία των επιτροπών ακρόασης για την ορχήστρα, αφού εκεί για κάθε όργανο απαιτείται άλλη επιτροπή.

Υπολογίζεται ότι θα προσληφθούν για μεν τη χορωδία γύρω στα 45 άτομα, ενώ για την ορχήστρα όχι λιγότερα απ’ όσα διέθετε η προηγούμενη μορφή του συγκροτήματος, δηλαδή 104.

Στο καλό αυτό σημείο έφτασαν τα πράγματα όχι χωρίς τριγμούς. Αρχικά, μόλις δηλαδή ανέλαβε, η νέα δημοτική αρχή θέλησε να αναβαθμίσει τα μουσικά σύνολα με «εσωτερικές διαδικασίες» (ακροάσεις ήδη υπηρετούντων κ.λπ., δεδομένου ότι αμφισβητούνταν βασίμως ο τρόπος πρόσληψης και η καταλληλότητα πολλών μελών των σχημάτων). Δημιουργήθηκαν τα γνωστά με τις έντονες αντιδράσεις μουσικών και χορωδών, οπότε η δημοτική αρχή κατέληξε, με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, στη διάλυση των συγκροτημάτων και την εξαρχής ίδρυση νέου οργανισμού. «Αλλά όλη αυτή η επίπονη διαδικασία έβγαλε και σε ένα πολύ θετικό», επισημαίνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου, «αφού ο δήμος αποφάσισε η καινούργια σύνθεση των δύο συγκροτημάτων να γίνει με μόνιμες θέσεις, με προσλήψεις αορίστου χρόνου δηλαδή, και όχι με σύμβαση έργου όπως ήταν οι παλιές. Ετσι πήγαμε σε επιλογή και πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, οπότε και θα γίνουν κανονικές ακροάσεις πλέον…».

Τα όνειρα και τα σχέδια του προέδρου και των επικεφαλής των δύο σχημάτων είναι φιλόδοξα, αλλά «γειωμένα» και πολύ συγκεκριμένα. Οι κύριοι Χριστοδούλου και Κοντογεωργίου θεωρούν ότι δεν είναι ακόμα ώρα να μιλήσουν δημόσια γι’ αυτά, πολύ περισσότερο που και η δική τους πρόσληψη τώρα θα γίνει, αλλά δίνουν ένα γενικό περίγραμμα του πού θα κινηθούν: Πρωτίστως και ανυπερθέτως, υψηλό επίπεδο. Δεν έρχεται να προστεθεί «δεύτερο πράγμα» -τουναντίον. Ποιοτικά υψηλό έμψυχο υλικό (ακροάσεις). Επιλεγμένο ρεπερτόριο. Κυρίαρχη θέση στα ελληνικά έργα, παλαιά και νέα. Παραγγελίες νέων έργων σε Ελληνες συνθέτες. Συναυλίες ακόμη και σε αντισυμβατικούς χώρους. Δισκογραφική δραστηριότητα. Εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια. Εκδόσεις παρτιτούρων ελληνικών έργων αλλά και βασικών συγγραμμάτων για τη χορωδιακή τέχνη -τομέας που είναι έρημη γη στη χώρα μας. Συνεργασία με Μέγαρο, Φεστιβάλ Αθηνών κοκ, που ήδη ζητείται! Και άλλα πολλά που θα τα πούμε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα -πολύ σύντομα καθώς φαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή