«Εφυγε» ο μεγάλος Ιταλός τενόρος Φράνκο Κορέλι

«Εφυγε» ο μεγάλος Ιταλός τενόρος Φράνκο Κορέλι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους μεγάλους λυρικούς τενόρους του 20ού αιώνα και διεθνής αστέρας του μελοδράματος, ο Ιταλός Φράνκο Κορέλι πέθανε στο Μιλάνο σε ηλικία 82 ετών. O Κορέλι, του οποίου τη φωνή συχνά παρομοίαζαν με αυτή του Καρούζο, είχε εμφανιστεί δίπλα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες γυναικείες φωνές του αιώνα, ανάμεσά τους και τη Μαρία Κάλλας. Δίπλα στην Κάλλας έκανε το ντεμπούτο του στην Σκάλα το 1954 στην όπερα του Σποντίνι «La vestale». Νωρίτερα, όμως, ήδη από το 1951, είχε αρχίσει τη λυρική καριέρα του μετά τη διάκρισή του στον Μουσικό Μάιο της Φλωρεντίας. Λίγο αργότερα, κέρδιζε και πάλι τις εντυπώσεις στο Σπολέτο. O πρώτος του ρόλος ήταν αυτός του Δον Χοσέ στην «Κάρμεν» του Μπιζέ.

Η περίπτωση του Κορέλι ήταν εντυπωσιακή αφενός λόγω της μεγάλης κινητικότητάς του σε όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου και αφετέρου λόγω του επιβλητικού και μυώδους παρουσιαστικού του. Ηταν ένας εμβληματικός τενόρος που ευτύχησε να ερμηνεύσει όλους τους μεγάλους ρόλους σε ονομαστά λυρικά θέατρα του παλαιού και του νέου κόσμου.

Γεννημένος στην Ανκόνα το 1921, ο Φράνκο Κορέλι γνώρισε μετεωρική αναρρίχηση στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Ως την απόσυρσή του το 1976, είχε τραγουδήσει από τη Σκάλα ώς τη Μετροπόλιταν και από το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Μόναχο, τη Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ ώς την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Απω Ανατολή. Δίπλα στις μεγάλες γυναικείες φωνές της γενιάς του, στη Μαρία Κάλλας, την Τζόαν Σάδερλαντ, την Ρενάτα Τεμπάλντι, ο Κορέλι έγινε ο αγαπημένος χιλιάδων εραστών της όπερας.

Μετροπόλιταν

Το ντεμπούτο του στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν θριαμβικό επίσης. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μετροπόλιταν Οπερα το 1961 στην όπερα «Τροβατόρε» και από τότε ώς το 1976, τραγουδούσε αδιαλείπτως κάθε σεζόν στη Νέα Υόρκη. Εκεί, στη Μετροπόλιταν δημιούργησε ένα θρύλο γύρω από το όνομά του εμφανιζόμενος συνολικά σε 368 παραστάσεις.

Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν μόλις τον περασμένο χρόνο, όταν σε μία δημόσια τελετή στο Μιλάνο γεύθηκε την ικανοποίηση της αναγνώρισης τής πολυετούς πορείας του στο λυρικό θέατρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή